Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuwsVerenigingsnieuws

Regionale Vrouwen van Nu op stap

Foto: Aangeleverd

REGIO – Een prachtige dag, zo omschrijven de Vrouwen van Nu Anna Paulowna, Wieringermeer en Wieringen het bezoek aan de landelijke Vrouwen van Nu beurs in Alphen aan de Rijn. Er was voor de bezoekers een ruim palet aan lezingen en workshops samengesteld waaruit kon worden gekozen. De dag startte met een lezing door topatlete en de Vrouwen van Nu Verschilmaker Malou van Rhijn, zij vertelde haar verhaal met een knipoog, op een indrukwekkende wijze. Van Rhijn werd geboren zonder kuitbenen en met vervormde voeten. Volgens de doktoren zou ze nooit kunnen lopen. Dit pakte geheel anders uit, ze werd de Nederlandse bladerunner en won op de Paralympische Spelen van 2012 en 2016 gouden medailles.

Na de opening was het de beurt aan de vele sprekers en doeners, die zich op de boten in en rond het park hadden gesetteld. Nico Dijkshoorn, bekend van de televisie talkshow DWDD, sprak over zijn laatste roman ‘Ooit gelukkig’. Het was Dijkshoorn op zijn kwetsbaarst en vol humor. Oral history, het vertellen van verhalen, was de kern van ‘Palet van verzet, moedige vrouwen van toen en nu’. Want wanneer kom je in verzet en wat is verzet eigenlijk. Psycholoog Saskia Geraerts gaf op een vermakelijke en inspirerende wijze inzicht over hoe ons brein werkt. Vluchtelingen werk Nederland gaf een inkijkje in het leven van jonge vluchtelingen, hun bijna onmogelijke keuzes, emotionele en traumatische ervaringen en niet te vergeten de angst en onzekerheid.

Ook was er aandacht voor persoonlijke training. Anneke Dercksen gaf de workshop ‘MOOI, is de kracht van je eigen stijl’, hoe vind je die en hoe kun je jezelf bijzonder voelen. Verder was er een catwalk training, er kon worden gedanst en voor de creatievelingen bestond de mogelijkheid om mee te doen met Textielkunst. Stella Jurgens is een jonge vrouw die haar droom heeft gevolgd en haar mannetje staat als vrouwelijke molenaar. Zij vertelde hoe ze haar weg had gevonden in dit ambacht.

Het project waar Vrouwen van Nu samen met stichting Melania, dit jaar aan heeft gewerkt, is ‘Sterke verhalen van sterke vrouwen’. In het najaar verschijnen diverse media uitingen met de verhalen van tien vrouwen uit Oost-Afrika en Nederland. De kernboodschap is dat vrouwen wereldwijd met hun kracht en persoonlijk leiderschap bijdragen aan een betere wereld, te beginnen in hun lokale omgeving. Tijdens de beurs werd de gemaakte documentaire, waarvoor een subsidie is verkregen uit het Europese programma Frame Voice Report, gepresenteerd. De dag die werd afgesloten met een gezamenlijk diner in restaurant ‘t Raedhuys in Wognum. Het was een dag van ontmoeten, gezelligheid en interactie. De busreis werd verzorgt door Hipporeizen uit Hippolytushoef. Meer weten over Vrouwen van Nu bekijk dan de website.

Laat meer zien
Back to top button