Lokaal nieuwsMuziekNieuwsPolder in beeld

‘Prijsgegeven grond’ een eerbetoon aan Jaap Kluft

WIERINGERMEER – Het nummer ‘Prijsgegeven grond zou deel hebben uitgemaakt van het theaterconcert ‘Niemand weet’, dat tot tweemaal toe werd afgelast vanwege de coronaperikelen. Een voorstelling met ‘water’
als belangrijk thema, gekoppeld aan de Wieringermeer. In mei, 75 jaar na de bevrijding, was de eerste afgelasting. Op 13 december de tweede; 75 jaar na de tweede drooglegging van de Wieringermeer, die aan het eind van de oorlog onder water was gezet.

De achterliggende gedachte bij dit nummer was dat de pioniers van de Wieringermeer nooit hebben kunnen voorzien dat de polder zo zou veranderen als in de laatste tien jaar is gebeurd. Een polder die ontstond bij gebrek aan landbouwgrond en die nu voor een deel wordt prijsgegeven voor niet-agrarische doelstellingen.

Het was de wens van initiatiefnemer Jaap Kluft, het publiek toch op enigerlei wijze met dit nummer, waarvan de prachtige tekst door Henk Cornelissen is geschreven, kennis te laten maken. Het is geschreven vanuit het perspectief van een rustende boer, die zijn boerderij gesloopt ziet worden, terwijl zijn horizon door reusachtige windturbines wordt bepaald.

Helaas overleed Jaap Kluft net te vroeg om het zelf mee te maken. Conform zijn wens is er daarom een clip van gemaakt, om het gevoel dat in dit lied is vastgelegd met zo veel mogelijk mensen te kunnen delen.

Laat meer zien
Back to top button