Lokaal nieuwsNieuws

Populieren langs Wieringerrandweg mogen worden gekapt

Bron: Google Streetview

WIERINGERMEER – De 162 populieren die langs de Wieringerrandweg in Slootdorp staan, mogen worden gekapt. Dat heeft de gemeente Hollands Kroon geoordeeld. Bezwaarmakers vonden onder meer dat onterecht ook goede bomen worden gekapt, en dat het verkeerslawaai hiermee toeneemt. De gemeente gaat daar niet in mee.

Het besluit viel afgelopen zomer om over een afstand van enkele kilometers de populieren langs de Wieringerrandweg te kappen. De gemeente vond dat de bomen ‘aan het einde van hun levensduur’ zijn. Meerdere keren braken taken af en waaiden bomen om.

Maar dit viel niet bij iedereen in goede aarde. Bezwaarmakers vinden het zonde dat de kilometerslange bomenrij wordt gekapt en vrezen dat daardoor het verkeerslawaai zou toenemen. Daarnaast begrijpen ze niet waarom gezonde bomen moeten worden gekapt, geven ze aan dat er alternatieven zijn voor de herplanting bij de visvijver en er zou niet worden voldaan aan de Natuurbeschermingswet.

De gemeente is het hier niet mee eens. Zij zegt toe dat 38 gezonde bomen worden gespaard. Door het kappen van de omliggende populieren kunnen deze bomen wel meer op de wind komen te staan en een gevaar vormen, waarschuwt de gemeente. ‘Als de veiligheid in het geding komt worden deze bomen alsnog verwijderd’, zo kondigt ze aan.

Een ecologisch adviesbureau controleert of er roofvogels en vleermuizen in de bomen zitten. De bomen worden pas gekapt als de omgevingsdienst van de provincie akkoord is met de conclusies van deze rapportage. Verder hoeft er bij deze bomenrij volgens de gemeente geen rekening te worden gehouden met het geluidsaspect, omdat ‘deze bomen een beperkte levensduur hebben’. De populieren hoeven niet te worden herplant, oordeelt ze, ‘omdat de rest van de singel intact blijft’.

Bron: NH Nieuws

Laat meer zien
Back to top button