Agrarisch nieuwsLokaal nieuwsNieuws

Peter Sijm hangt zijn overall aan de wilgen

WIERINGERWERF – Na 48 jaar trouwe dienst gaat Peter Sijm vandaag, op vijdag 26 augustus, met pensioen. En dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Zijn dienstverband zal worden afgesloten met een knallend feest.

“Van huis uit was de bollenteelt al met de paplepel ingegoten. En ik had al snel zoiets van dat ga ik niet mijn hele leven doen. Maar dat liep anders. Bij Munster, een paar boerderijen verderop aan de Schervenweg raakte ik in 1974 te werk. Munster was een boer die met zijn tijd meeging en altijd openstond voor innovatie. En daar lag ook mijn hart”, vertelt Peter.

“In de jaren dat ik bij Munster heb gewerkt heb ik veel zien veranderen. We begonnen met 5 hectare tulpen die we op ruggen teelden. In 1996 veranderde dat naar nettenteelt. En in 2022 hebben we circa 100 hectare tulpen die we planten en rooien. Ook het broeien van de tulpen is aardig verandert. Waar we eerst broeiden in potgrond gaat dat nu op water. Het is mooi om de verandering van die processen te hebben meegemaakt.”

“Mijn rol binnen het bedrijf was hoofdzakelijk gericht op de machines. Zo heb ik ooit van een getrokken spuit een zelfrijdende spuit gemaakt. Dat deden we helemaal zelf en het resultaat mocht er zijn.” De innovatie en de ideeën van Peter bleven niet onopgemerkt. Zo ontving hij een innovatieprijs in Bovenkarspel voor een zelf bedacht systeem om bakken potgrond snel te legen. “Door de jaren heen heb ik heel wat bedacht en gemaakt. En dat is wat ik ook leuk vind om te doen”, vertelt Peter glunderend.

Op de vraag hoe hij de toekomstige vrije tijd gaat indelen is hij duidelijk. “Ik blijf nog twee dagen op de boerderij aan het werk. Want dat vind ik nog steeds leuk om te doen. Daarnaast zing ik bij Mistral en de Credosingers, en zingen is één van mijn passies. En ik heb eindelijk tijd voor iets waar ik al jaren naar uitkijk en dat is de klusgroep van DWOW op dinsdag versterken. Ook heb ik meer tijd voor belangrijke dingen in het leven, zal ik regelmatig met Ineke op de fiets er op uitgaan en vaker leuke dingen kunnen doen met onze 4 kleinkinderen.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Laat meer zien
Back to top button