Lokaal nieuwsNieuws

Paul Kreuk loopt van Normandië naar Roosendaal – Verslag dag 17

MIDDENMEER – We schreven er al over in ons magazine en ook op de website. Paul Kreuk uit Middenmeer wandelt vanuit Normandië naar Roosendaal voor het goede doel. Inmiddels is Paul van start gegaan en hij zal middels diverse verslagen de Meerpenen op de hoogte houden.

NMM 2022 dag 17

‘Vandaag dag 1 van 5. Dit is de manier hoe wij de dagen aftellen, dus dag 1 van de vijfde vierdaagse. Dit om alles in kleine stukjes te houden. We hebben gelopen van Oostkerke naar de rand van Brugge. De afstand was 51,68 km.

In de ochtend zijn we door het gebied getrokken waar in de eerste Wereldoorlog fel gevochten is. Bij Diksmuide is een gedeelte van de loopgraven in originele staat teruggebracht. Het was alleen afgesloten, maar toch twee foto’s gemaakt. Aan het eind van de middag kwamen we bij het kanaal tussen Gent en Oostende. Na D-day hadden de Duitsers hier stelling genomen. Drie pelotons Canadezen kregen de opdracht om het kanaal over te steken en een gebied veilig te stellen zodat een brug gebouwd kon worden. Daar de aanvoer van materieel nog steeds een probleem was hadden ze burger boten geconfisqueerd voor de overtocht. Bijna direct na start actie werden ze hevig gebombardeerd. Pas aan het eind van de dag hadden ze 3 pelotons over en kon men beginnen met de brug. Pas toen de eerste tanks over de brug waren gegaan konden ze de weerstand van de Duitsers breken. Het grootste gedeelte van de 3 pelotons was toen gesneuveld of gewond. Bij dit monument hebben we aan het einde van de middag ook een krans gelegd.’

Laat meer zien
Back to top button