Lokaal nieuwsNieuws

Paul Kreuk loopt van Normandië naar Roosendaal – Verslag dag 15

MIDDENMEER – We schreven er al over in ons magazine en ook op de website. Paul Kreuk uit Middenmeer wandelt vanuit Normandië naar Roosendaal voor het goede doel. Inmiddels is Paul van start gegaan en hij zal middels diverse verslagen de Meerpenen op de hoogte houden.

Operatie Bodyguard: NMM 2022 dag 15

‘Vandaag gelopen van Pihes-les-Guines naar het zuiden van Duinkerke. Een tocht van 48 km. Dit was de meest saaie loop van deze trip, we maakte een omtrekkende beweging om Calais, wat niet een enerverende omgeving was. Het hoogtepunt van de dag was dat we door de Gerdarmerie van de weg zijn geplukt, daar we ergens liepen waar het niet toegestaan was. Door telefonisch tussenkomst van onze tolk Pieter kwamen we er met een waarschuwing vanaf. Maar het voordeel is dat ook een saaie dag weer afgevinkt kan worden. Op naar dag 16.

Voor D-day heeft men operatie Bodyguard opgezet om de Duitsers te misleiden waar de invasie zou plaatsvinden. Door valse berichten, troepenbewegingen, nep legers en dubbel spionnen probeerde mee de Duitsers op het verkeerde been te brengen. Er werd gestuurd op Noorwegen, Calais (dus het kanaal), zuid Frankrijk en Griekenland. Aan de Engelse kant van het kanaal werd een nep leger opgericht onder de codenaam Quicksilver. Met opblaasbare tanks, vliegtuigen, landingsboten en allerlei ander materieel werd een volledige invasiemacht nagebootst. Generaal Patton is bevelhebber gemaakt van dit leger en om het allemaal echt te doen lijken, was hij regelmatig in dat gebied en liet zich overal fotograferen. Ook reed er legermaterieel doelloos rond om te laten lijken dat er veel bewegingen waren. Hierdoor was Hitler en ook een aantal Generaals er van overtuigd dat de invasie bij Calais zou plaatsvinden. Al hadden de Duitsers geweten waar en wanneer de invasie zou plaatsvinden, was dit nooit een succes geworden’, vertelt Paul.

Laat meer zien
Back to top button