Lokaal nieuwsNieuws

Paul Kreuk loopt van Normandië naar Roosendaal – Verslag dag 16

MIDDENMEER – We schreven er al over in ons magazine en ook op de website. Paul Kreuk uit Middenmeer wandelt vanuit Normandië naar Roosendaal voor het goede doel. Inmiddels is Paul van start gegaan en hij zal middels diverse verslagen de Meerpenen op de hoogte houden.

Dunkerque 1940: NMM 2022 dag 16

‘Als eerste zijn we vandaag door Duinkerke gelopen en even een stop gemaakt bij het oorlogsmonument bij het stand. Een behoorlijke mijlpaal van deze tocht was dat we in de middag België zijn binnengelopen. De dag eindigde in de buurt van Oostkerke. Afstand vandaag was 48,53 km.

De Blitzkrieg van de Duitsers was zo’n succes dat bij de invasie in Frankrijk in 1940 ze heel snel terrein wonnen. De Franse strijdkrachten waren in paniek en liepen meer in de weg dan zich nuttig te maken. Het Engelse Expeditionaire leger probeerde de verdediging nog te realiseren, maar werden steeds meer richting Duinkerke gedreven. In het noorden gaven de Belgen nog weerstand, maar dit was over nadat België capituleerde. Echter vlak voor Duinkerke gaf Hitler opdracht om de opmars te stoppen, tot grote ontsteltenis van de bevelhebbers te plaatse. Het vermoeden bestaat dat dit bevel was gegeven omdat de strook van de Duitsers heel dun was en dat er bevoorraad moest worden. Ook waren de soldaten al dagen aan het vechten en dus vermoeid. Dit bleek achteraf geen goede beslissing van Hitler. Door deze rustpauze konden de Engelse operatie Dynamo opstarten. Met een armada aan bootjes zijn 338.000 soldaten uit Duinkerke geëvacueerd.’

Laat meer zien
Back to top button