ConcertEr op uitLokaal nieuwsNieuws

Oratorium Exodus bij Muziekvrienden Samenstroom

WIERINGERWERF – De Stichting Muziekvrienden Samenstroom biedt regelmatig het podium aan bijzondere muzikale evenementen. Dit keer is het de beurt aan het koor Message, bijgestaan door lokale muzikanten met het Oratorium EXODUS.

Zaterdag 17 februari 20.00 uur wordt er een bijzonder concert gegeven in De Samenstroomkerk in Wieringerwerf. Dan komt het Amersfoortse koor ‘Message’ o.l.v. Marius van der Kuijl naar de Samenstroom. Ook zangeres Nienke van de Berg en pianist/organist Henk Veldman zijn weer van de partij. Zij hebben al eens, samen met Marius, met veel succes, meegewerkt aan concerten van de Muziekvrienden.

Muzikanten uit onze eigen regio
Het bijzondere van dit concert is dat het koor wordt begeleid door muzikanten uit de Wieringermeer e.o. Deze muzikanten hebben hun sporen in de Wieringermeer al ruimschoots verdiend bij bv Thalia, Creona, Dreamcoat of andere musicalorkesten. Omdat Marius van oorsprong ook uit Wieringerwerf komt zijn zij op het muzikale vlak geen onbekenden van elkaar. Blazers en slagwerkers hebben eerst apart gerepeteerd en uiteindelijk zijn zij samen gekomen met het koor.

Message brengt het oratorium ‘Exodus’ van componist Johan Breedewout. In dit oratorium wordt het (bijbelse) verhaal verteld over het leven van Mozes, Over Mozes zijn al meerdere films, musicals en zelfs een Disney tekenfilm gemaakt. En nu dus een oratorium. Een gezongen verhaal. Het is ook een spraakmakende figuur. Mozes is de grote bevrijder van de Israëlieten uit het land van de slavernij. Er is heel wat voor nodig geweest om Mozes zover te krijgen. De driftkop, die een oppasser heeft doodgeslagen moet vluchten. Veertig jaren van bezinning achter de schapen van zijn schoonvader zijn nodig om hem te laten inzien dat niet uit eigen kracht, maar alleen met God aan zijn zij, de weg naar vrijheid open ligt. Het volk moet kiezen: in vertrouwen op God een moeilijke weg en toekomst tegemoet gaan of terug naar de zekerheid van de slavernij. De muziek is toegankelijk en het publiek mag ook nog een keer instemmend meezingen.

Het is zeker niet makkelijk om in de huidige tijd zo’n verhaal uit te lichten. Maar we moeten het zien in de context van die tijd. En het gegeven dat onderdrukking en slavernij helaas van alle tijden zijn. Dus blijvend actueel. De tocht door de woestijn wordt ook gezien als een tijd van bezinning. Die tijd begint direct na carnaval. Dan begint de 40-dagen/vastentijd. Kaarten kosten 10 euro (inclusief drankje). Bestellen kan via: muziekvriendensamenstroom.home.blog, tel: 0641186391 of via de mail: muvrisa@gmail.com  Aan de zaal kan natuurlijk ook nog. Terpstraat 40, Wieringerwerf.

 

Laat meer zien
Back to top button