Lokaal nieuwsNieuws

Oproep: ‘Op alle Oorlogsgraven op kerstavond een lichtje plaatsen’

HOLLANDS KROON – Edith van de Bovenkamp wil proberen om op dinsdagmiddag 24 december vanaf 15.00 tot 17.00 lichtjes te gaan zetten op alle oorlogsgraven in Hollands Kroon. En daarvoor is ze op zoek naar extra handjes. ‘Ik heb al een mail naar de gemeente gestuurd en naar groenbeheer omdat zij weten waar de graven staan. Ook heb ik naar de 4-5 mei groepen in Hollands Kroon een mail gestuurd om te kijken of ze mee willen helpen om ook deze oorlogsgraven op kerstavond in het licht te zetten.’ zegt Edith van de Bovenkamp.

Hoe het begon…
Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van het rijdend museum van oude  legervoertuigen Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

2019
Vorig jaar is de lichtjes actie nog groter geworden met ruim 335 locaties. Waren er bij de start in 2015 ruim 140 locaties waar lichtjes branden, in 2016 werden op 263 locaties in Nederland lichtjes geplaatst. In 2017 branden op meer dan 284 locaties een lichtje bij een oorlogsgraf. En niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. Honderden mensen zijn op kerstavond in de weer om een lichtje te branden. Er zijn al clubjes van mensen ontstaan om dit tot een vaste traditie te maken. Bezoek ook de Facebook pagina. Op hoeveel locaties laten we dit jaar lichtjes branden, gaan we de 400 locaties halen? Wil je mee doen volg dan het stappenplan wat op deze pagina staat.

Mensen die een handje willen helpen kunnen contact opnemen met Edith van de Bovenkamp via edithvandebovenkamp@gmail.com. Kijk voor meer informatie ook op de website of op de Facebookpagina.

Laat meer zien
Back to top button