Er op uitLokaal nieuwsNieuws

Open Dag op Vliegveld Middenmeer Zaterdag 3 juni 2023

MIDDENMEER – Vliegveld Middenmeer is de thuisbasis voor veel mensen die hun vliegersdroom werkelijkheid hebben gemaakt, of nog willen waar maken. Op het vliegveld aan de Flevoweg 1 in Middenmeer zijn vliegschool Adventure Flights, Brasserie Wings en Vliegclub Middenmeer gevestigd en hebben ca. 35 vliegtuigen en 150 vliegende leden hun thuisbasis. Zaterdag 3 juni a.s organiseert Vliegveld Middenmeer, na 3 jaar van (corona) afwezigheid, weer haar jaarlijkse Open Dag. Iedereen is van 10:00 tot 17:00 uur welkom aan de Flevoweg 1 bij Middenmeer.

Dit jaar heeft de Open Dag heeft een speciaal jubileum; de vliegactiviteiten op deze plek bestaan al 20 jaar. Het vliegveld voorziet groot en klein van heel veel luchtvaartinspiratie. Het programma omvat onder meer de aanwezigheid van vele vliegtuigen en haar eigenaren die iedereen graag te woord staan om vragen te beantwoorden. Leuke luchtvaart gerelateerde bedrijven zullen met stands geïnteresseerden uitgebreid voorzien van hun aanbod en diverse activiteiten zullen worden ondernomen waarbij vliegen en vliegtuigen de hoofdrol spelen. André Harte, eigenaar van de vliegschool Adventure Flights verteld: “We hebben op Vliegveld Middenmeer een fantastische plek, waar liefhebbers, luchtvaart geïnteresseerden en professionele en recreatieve vliegers terecht kunnen. Vanuit het luchthavengebouw, Brasserie Wings en het overdekte terras heeft men prima uitzicht op de baan en de vliegtuigen. Daarnaast hebben we twee prachtige ruime hangars, en hebben we plek voor maar liefst vijftig toestellen.” Niet alleen het vliegveld is gegroeid ook de vliegschool groeit gestaag. “We startten destijds met twee toestellen en drie instructeurs. Inmiddels hebben we alleen al bij de vliegschool zes ultra-moderne toestellen en 10 instructeurs en eigenlijk zijn we alweer toe aan uitbreiding.”

Zichtbare groei en bijzondere technologische ontwikkelingen
Deze positieve ontwikkelingen komen tot stand door verschillende invloeden, volgens André: “De locatie is uniek en tegelijkertijd ontzettend goed bereikbaar. We zijn goed zichtbaar vanaf de A7, binnen 10 minuten rijden zit je in Hoorn en op 30 minuten rijden rij je over de ring van Amsterdam. De brasserie zorgt er tevens voor dat we zichtbaar zijn. Niet alleen voor passanten, maar ook voor bedrijven. Wings heeft namelijk een mooie en inspirerende vergaderruimte, die voor steeds meer aanloop zorgt. Dezelfde bedrijven zien we vaak ook weer terug met bijvoorbeeld een teamuitje waar proef-vlieglessen worden gekoppeld aan lekker eten. Daarnaast zorgt de Vliegclub Middenmeer (VCM) voor meer bekendheid met haar lezingen, bijeenkomsten en BBQ’s. Het vliegveld is gewoon een gezellige trekpleister, waar men weer eens andere mensen ontmoet. Alles samen zorgt voor ‘booming business’ en dat is prachtig om te zien.”

André ziet de toekomst van Vliegveld Middenmeer dan ook rooskleurig in. “De technologische ontwikkelingen in de kleine luchtvaart zijn de afgelopen 15 jaar bijzonder groot. De vliegveiligheid is met alle hulpsystemen in & buiten de cockpit enorm toegenomen, zo zijn alle onze vliegtuigen o.a. uitgerust met een parachute waar het hele vliegtuig aan landt in geval van een noodsituatie. Maar ook het comfort niveau van de vliegtuigen is groot. Met automatische piloot, stoelverwarming, grote touch screen navigatieschermen en bluetooth noise-cancelling headsets vlieg je zeer comfortabel met ruim 200km/uur heel Europa door”.

Vliegen is voor iedereen
“Vliegen is een fantastische beleving en wat is er mooier dan zelf een vliegtuig te besturen en de ultieme vrijheid op die manier te ervaren. Een vliegbrevet halen met onze vliegtuigen is erg goed haalbaar. Vliegschool Adventure Flights heeft een stappenplan waardoor je ook financieel gefaseerd op eigen tempo de opleiding doorloopt”. “De nieuwe ontwikkelingen hebben de operationele kosten van deze vliegtuigen veel aantrekkelijker gemaakt. Het brandstof verbruik is bijvoorbeeld vergelijkbaar met een kleine gezinsauto en zit op circa 40% van het verbruik van de grotere Cessna’s en Piper’s terwijl de vliegsnelheid minimaal gelijk is”. Een vliegbrevet kost tussen de 10 en 15.000 euro. Voor dat geld maken velen hun droom waar.

Binnen dat budget krijg je de PPL- theorieopleiding van 7 vakken èn vlieg je gemiddeld 35 vlieguren verdeeld over een periode van gemiddeld 1 tot 2 jaar. Eenmaal het brevet in handen dan heeft men de gelegenheid om de Adventure Flights vliegtuigen te huren waarbij men enkel de vlieguren betaald en niet de wachttijd als een lunch op bijvoorbeeld Texel wordt genoten. “Ik zou zeggen, kom zaterdag 3 juni langs op de Open Dag en proef de sfeer!” aldus André Harte. Meer informatie: www.adventureflights.nl en www.vliegveldmiddenmeer.nl.

Laat meer zien
Back to top button