Lokaal nieuwsNieuws

Ook Flora en Visserijdagen uit de agenda geschrapt

DEN OEVER – Het misschien wel belangrijkste evenement van Wieringen, de Flora en Visserijdagen, vindt elk jaar eind augustus plaats. Daarmee valt het nog net binnen de keiharde coronadatum van 1 september en dat betekent dat ook dit feest uit de agenda kan worden geschrapt.

“In 60 jaar tijd is dit de eerste keer dat het wordt afgelast”, vertelt Arnoud Vooijs van de organisatie tegen NH Nieuws. “Door de harde wind is in 2009 wel een keer de vlootschouw in de haven afgenomen door de burgemeester. Maar een complete afgelasting is nog niet voorgekomen.”

Na het besluit van het kabinet om alle vergunde evenementen tot 1 september te verbieden, is het bestuur meteen bij elkaar gekomen. “De visserijdagen zijn heel belangrijk voor Wieringen”, legt bestuurslid Erik Rotgans uit. “Wij zeggen altijd: daarna is het winter. Dan is de zomer om en is het klaar en dan leef je weer naar de volgende Flora toe.”

“We hadden het programma al bijna rond”, zegt Vooijs. “Maar verplaatsen is voor ons geen optie. Je weet niet of het na 1 september wél echt mag. Verder hebben we te maken met het getij om de vloot te laten uitvaren op de maandag. Dan moet je veel verder doorplannen en je weet ook niet of de kermis dan wel beschikbaar is. Bovendien moet je dan al kosten gaan maken, terwijl je niet weet of het wel door kan gaan.”

“Het is jammer maar het is niet anders”, zegt Rotgans. “Als Wieringen gezond wil blijven, dan moet je stoppen en kan je zoiets niet aanhouden.” Vooijs sluit zich daar bij aan: “Wij zijn niet getroffen. Als organisatie hebben we alleen tijd verloren. De horeca en de ondernemers hebben het zwaarder dan wij. Het is gewoon te hopen dat iedereen gezond blijft en dat we in 2021 wel gewoon doorgang kunnen hebben.”

 

Laat meer zien
Back to top button