Lokaal nieuwsNieuws

Onthulling herdenkingspaal aan de Tussenweg

MIDDENMEER – De Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft op zaterdag middag 8 oktober een herdenking gepland voor in de Tweede Wereld Oorlog neergestorte Amerikaanse bommenwerper. Op maandag 6 November 1944 om 13:27 uur maakte een Amerikaanse viermotorige Boeing B-17 Flying Fortress bommenwerper code 42-107009 een noodlanding aan de Tussenweg te Middenmeer. Het vliegtuig behoorde bij de 401st Bomb Group en 613th Bomb Squadron. De bemanning had de bommenwerper de bijnaam “Lady Jane” gegeven.

Bij de crash raakte er niemand van de negen bemanningsleden gewond. Ook bewoners in de omgeving van de crash bleven ongedeerd. Op de webpagina; www.shhk.nl is informatie over deze crash. En is het complete verhaal en met meer gegevens over de gebeurtenissen, bemanning en het toestel. Op 8 oktober 2022 onthullen wij een herdenkingspaal voor de bemanning van de Lady Jane. Net als bij onze andere onthullingen zullen er onder anderen Nederlandse veteranen aanwezig zijn en een vertegenwoordiging vanuit de Gemeente Hollands Kroon. We verwachten ook een bijzondere gast. De kleinzoon van de navigator van de Lady Jane is voor werk in Italië en komt speciaal (met zijn vrouw) voor deze onthulling naar Nederland.

Iedereen die geïnteresseerd is, is vanaf 14:00 welkom in De Cultuurschuurf. Om 14:30 is er een welkomstwoord waarna we vertrekken naar Tussenweg nr 3 te Middenmeer waar de  herdenkingspaal zal worden onthuld. In de berm naast de kassen van Noordvliet. Het programma van deze dag eindigt rond 15:30 uur.

Laat meer zien
Back to top button