Lokaal nieuwsNieuws

Omwonenden zweefvliegveld naar de rechter om motorvliegtuigjes

SLOOTDORP – De zweefvliegclub is enkele jaren geleden verhuist van de Ulkeweg naar de Hippolytushoeverweg om plaats te maken voor het Windpark Wieringermeer. Echter al snel bleek dat er in de nieuwe omgeving ook nieuwe problemen ontstonden. De omwonenden van het zweefvliegveld wil dat de rechter het vliegen met gemotoriseerde vliegtuigjes onmogelijk maakt. Vliegtuigjes die bij de start en landing gebruikmaken van een motor horen niet thuis in een stiltegebied stellen zij.

De verhuizing is zorgvuldig gegaan. ‘De club is pas akkoord gegaan met de verhuizing nadat de provincie Noord-Holland had toegezegd dat we op de nieuwe plek dezelfde activiteiten mochten worden gehouden als op de oude. Dat wil zeggen mét vliegtuigjes die soms gebruikmaken van een motor.’ zei voorzitter Auke Visser van zweefvliegclub Noordkop voor de bestuursrechter.

Het provinciebestuur gaf gehoor aan de eis en verleende ontheffing om maximaal acht dagen per jaar motorvliegtuigjes te laten opstijgen en landen. De omwonenden zijn echter van mening dat het vliegveld in een stiltegebied ligt, en dat daar dus helemaal geen lawaai mag worden gemaakt. De bestuursrechter doet uiterlijk op 17 juni uitspraak.

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Laat meer zien
Back to top button