GemeentenieuwsLokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Noodfonds energie helpt instellingen de winter door

HOLLANDS KROON – De energieprijzen zijn hoog. Daar hebben inwoners en bedrijven last van, maar ook maatschappelijke instellingen, zoals dorpshuizen, sportverenigingen en musea. Soms zo veel, dat ze zonder steun niet overleven. Hollands Kroon stelt een noodfonds in, om te voorkomen dat deze instellingen ‘omvallen’. De gemeenteraad heeft hiervoor op 20 december 2022 maximaal 750.000 euro beschikbaar gesteld.

Water aan de lippen
Diverse beheerders van sportverenigingen, dorpshuizen en andere maatschappelijke instellingen, hebben bij de gemeente alarm geslagen. Als hun bestaande energiecontract afloopt, kunnen ze alleen een contract met veel hogere variabele tarieven afsluiten. Het is geen uitzondering dat de energiekosten drie keer zo hoog worden. En dat terwijl veel verenigingen het door de coronajaren toch al moeilijk hebben. De reserves zijn vaak onvoldoende om de kosten te dragen. Voor deze instellingen is het noodfonds bedoeld, in eerste instantie om de huidige winter te overleven.

Energiebesparen stimuleren
Om voor een bijdrage uit het noodfonds in aanmerking te komen, moeten verenigingen aan een aantal voorwaarden voldoen. Die zijn nu al in grote lijnen bekend, maar worden de komende tijd nog verder uitgewerkt in een verordening. Een van de voorwaarden is dat de instellingen energie gaan besparen. Dat begint met een (gratis) scan die de mogelijkheden om te besparen op een rijtje zet. Vervolgens moeten ze ook maatregelen gaan uitvoeren. Als die (bijna) niets kosten, moeten ze direct worden genomen. Voor grotere ingrepen, hebben ze wat langer de tijd.

Investeringsfonds
Het Rijk en de provincie hebben subsidies om instellingen te helpen bij het besparen van energie. Maar ze moeten wel investeren. Om daarbij te helpen, bereidt de gemeente een investeringsfonds voor. Daaruit kunnen instellingen leningen krijgen tegen aantrekkelijke voorwaarden. De planning is dat de gemeenteraad hierover in het voorjaar van 2023 een besluit neemt.

De details van de regeling kunt u hier lezen. Hier is het Aanvraagformulier Noodfonds Energie te vinden.

Laat meer zien
Back to top button