Lokaal nieuwsNatuurNieuws

Natuurwerkdag bij Staatsbosbeheer in het Dijkgatbos

WIERINGERMEER – Samen de handen uit de mouwen steken in de natuur, dat kan bij Staatsbosbeheer op zaterdag 4 november tijdens jaarlijkse Natuurwerkdag. Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Onder begeleiding van de boswachter en vrijwilligers van Staatsbosbeheer kunnen deelnemers op twee locaties in aan de slag. In het Dijkgatbos met het snoeien van bosranden en het maken van takkenrillen en bij de wierdijk, met het vrijmaken van de tentoonstellingsstukken van de dijk van ongewenste begroeiing.

Een natuurlijke bosrand maken in het Dijkgatbos
Het Dijkgatbos heeft op sommige plekken nog vrij harde overgangen tussen het bos en de kruidenrijke graslanden eromheen. Tijdens de natuurwerkdag gaan de deelnemers op een van deze locaties werken langs de bosranden, aan een meer geleidelijke overgang. Dit betekent dat de (jonge) boompjes die daar opgekomen zijn gesnoeid en teruggezet gaan worden, zodat er meer licht op de bodem komt. Hierdoor komt er ruimte voor andere planten en struiken. Dit is belangrijk voor sommige soorten (broed)vogels, en voor veel insecten.

Het gesnoeide hout wordt op takkenrillen gelegd. Deze takkenrillen vormen een schuilplaats voor kleine, wilde dieren zoals insecten, amfibieën, egels en vogels.

Monumentale stukken wierdijk weer zichtbaar maken
Dit jaar wordt er ook gewerkt op de wierdijk op Wieringen. Bij de wierdijk aan de Burgerweg te Hippolytushoef zijn de drie fasen van de ontwikkeling van de dijk ter educatie zichtbaar gemaakt. Deze delen zijn behoorlijk begroeid en tijdens de natuurwerkdag wil Staatsbosbeheer deze delen weer vrijzetten, zodat ze weer goed zichtbaar zijn voor bezoekers. Deelnemers zullen met de hand en handgereedschap de begroeiing verwijderen om dit te bereiken.

Aanmelden voor de natuurwerkdag
Het werk in het Dijkgatbos is geschikt voor iedereen die lichamelijk in goede conditie is. Ook kinderen vanaf circa 8 jaar zijn (onder begeleiding van een volwassene) welkom om mee te helpen. De klus op de wierdijk is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar en ouder. Aanmelden kan via de website www.natuurwerkdag.nl.

Laat meer zien
Back to top button