Er op uitLezingLokaal nieuwsNieuws

Lezing Hans Morssinkhof over het boek ‘Staken op leven en dood. De vergeten april-meistakingen van 1943’

WIERINGERWERF – Hans Morssinkhof vertelt in Wieringerwerf over het boek ‘Staken op leven en dood. De vergeten april-meistakingen van 1943’. Nederland was al drie jaar door de Duitsers bezet toen op 29 april 1943 het bevel kwam dat alle voormalige Nederlandse militairen zich moesten melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. De reactie was ongekend: binnen een dag legden 100-duizenden het werk neer. De staking was de grootste ooit in Nederland.

Ook in ons gebied werd gestaakt
“Voor het raadhuis in Wieringerwerf kwamen op 1 mei 1943 tientallen Wieringer arbeiders van de Grontmaatschappij en neringdoenden en ambachtslieden uit de polder samen; ook het personeel van het telefoonstation staakte. In Kolhorn, Groet- en Waardpolder staakten landarbeiders. Bij de zuivelfabriek van Wieringerwaard was de animo gering vanwege de angst voor represailles.

Terecht want de opstand werd overal in Nederland bruut neergeslagen. De NSB-burgemeester van Wieringermeer, landbouwer Aris Saal bedreigde een staker met een revolver, liet een lijst opstellen van wie hij zag als de aanstichters en stuurde een veldwachter met de lijst naar de Sicherheitsdienst in Amsterdam. Meerdere mensen belandden in strafkampen. Nederland-breed waren er 200 doden te betreuren. Een oud-onderwijzer te Oosterland, de Fries Jan Eisinga (Gorredijker) werd op 5 mei in Leeuwarden gefusilleerd. De Duitsers hadden hun ware gezicht getoond en het verzet kreeg vleugels. Tijdens de lezing gaan we in op het verloop en gevolg van deze staking in ons gebied, het huidige Hollands Kroon.” vertelt Anita Blijdorp.

De lezing is op zondag 28 april 2024 vanaf 14.15 uur (inloop vanaf 13.45 uur) in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. De entree bedraagt € 5,00 p.p., inclusief een consumptie. Aanmelden via https://www.joodswerkdorpwieringermeer.nl/nieuws–en-activiteiten/

 

 

Laat meer zien
Back to top button