Lokaal nieuwsNieuws

Jaaroverzicht 2019: September

Foto: De Meerpeen – Erwin Slootweg

NK Strobalen laden treft het met het weer
Begin september stond de Wieringermeerpolder in het teken van stroladen. Bij de boerderij Leven van de wind werd door 10 mannenteams en 2 vrouwenteams gestreden op de gouden en roze hooivork. Waar de weersvoorspellingen niet over hielden werd het toch een mooie zonnige middag. Het aantal deelnemende teams was in vergelijking met voorgaande jaren een stuk minder. Teams uit Brabant, Zeeland en Friesland waren dit jaar verhindert. Hetgeen de organisatie uitdaagde tot enige creativiteit.

Zo werden er bij de mannen eerst 5 manches gehouden om een klassement te vormen en laste de organisatie nog een finale in tussen de nummers één en twee. Een totaaltijd van de klassementstijd in combinatie met de tijd uit de finale bracht de nieuwe Nederlands Kampioen Stroladen. En dat was dit jaar het team uit Leiden, Wakker dier op stro. Als tweede eindigde de ploeg van Keppel. Bij de vrouwen waren er geen aanmeldingen vooraf. Maar gaandeweg de competitie van de mannen werden er twee vrouwenteams gevormd. De strijd om de roze hooivork ging tussen de teams van Burghout en Horsepower. Waarbij Horsepower aan het langste eind trok en zich het komende jaar Nederlands Kampioen bij de vrouwen mag noemen.


Opnieuw geslaagd Midzomerfeest Slootdorp

Na vijf dagen feest in Slootdorp werd de balans opgemaakt. En het gevoel was louter positief. Op een vechtpartij na op zaterdagavond is alles vlekkeloos verlopen. Blije gezichten en veel gezelligheid kenmerkten de 29ste editie van het Midzomerfeest. Het vormde een mooie opmaat naar het 30 jarig jubileum van volgend jaar.

Voorzitter Kevin Rens blikte tevreden terug. ‘Het is jammer van de vechtpartij van zaterdagavond, maar daar kan je als organisatie weinig aan doen. De bewaking greep snel in en de politie heeft het verder afgehandeld. Tegen de daders is aangifte gedaan door de bewaking. Maar verder was het vijf dagen lang groot feest. We hebben geen wanklank gehoord’ aldus de zichtbaar tevreden voorzitter.

 

‘De routing van de Boerenversmarkt: volg de overall dan kom je overal… Met dank aan Ben Elfring voor deze geweldige quote!!!’ – Foto: Boerenversmarkt

Boerenversmarkt op nieuwe locatie
Zaterdag 7 en zondag 8 september vond de jaarlijkse Boerenversmarkt weer plaats, dit jaar op een nieuwe locatie, in de schuren van Biesheuvel Knoflook in Slootdorp. De organisatie van de markt vindt het belangrijk jaarlijks te vernieuwen in aanbod en/of activiteiten en na vijf succesvolle markten bij Kwekerij Siem Munster, tevens in Slootdorp, was het een mooi moment om te kiezen voor een andere locatie. Sandra Munster licht toe: ‘We hebben als bestuur de afgelopen vijf jaar een mooi evenement opgezet. De jaarlijks terugkerende markt is goed bekend in de regio en zelfs ook daarbuiten en daarmee bereiken we precies wat we als stichting voor ogen hebben: de agrarische sector een weekend lang in een positief daglicht zetten, de consument in contact brengen met de boer/tuinder.’

Documentaire Joods Werkdorp
Documentairemaker Frans Bromet maakte de afgelopen maanden een documentaire over het Joods Werkdorp Nieuwesluis. In de documentaire kijkt Bromet naar de geschiedenis van van het Joods Werkdorp en ook naar de toekomst van het complex aan de Nieuwesluizerweg. De 55 minuten durende documentaire was voor het eerst te zien op 23 september bij de openbare informatieavond over de planvorming rond het Joods Werkdorp in Slootdorp. Voor die liefhebbers die de documentaire hebben gemis, hij is via uitzending gemist te zien.


Buurtcirkel in Hollands Kroon

Mary van Gent heeft de aftap gegeven voor een Buurtcirkel in Hollands Kroon. Dit gebeurde in de Cultuurschuur. Een Buurtcirkel is een groep van 9 tot 12 mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Ieder woont in zijn of haar eigen huis. De Buurtcirkel brengt de mensen met elkaar in contact. Zo weet men elkaar te vinden en kan men iets voor elkaar betekenen. Daarbij draait het vaak om kleine dingen. Gaat iemand bijvoorbeeld liever niet alleen naar de tandarts of dokter? Dan is er vast wel iemand uit de Buurtcirkel die met je mee wil gaan. En je kunt natuurlijk samen leuke dingen doen. Af en toe samen koken, sporten of een lange wandeling maken.

Brede School Middenmeer bestaat 10 jaar
In september stond men stil bij het 10 jarig bestaan van de Brede School in Middenmeer. In 2009 verhuisden de basisscholen van Middenmeer (De Peppel, De Titus Brandsmaschool en De Wegwijzer) naar dit nieuwe onderkomen. Ook de peuterschool (toen nog peuterspeelzaal), de kinderopvang en de bibliotheek verhuisden mee naar de locatie aan het Pienterpad. Deze straatnaam werd gekozen uit de vele inzendingen van de straatnaamwedstrijd die destijds werd uitgeschreven.

Eerste herdenkingspaal geplaatst voor gecrashte oorlogsvliegers
Op de plek waarbij in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam, is het eerste monument geplaatst van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Er moeten er uiteindelijk veertig palen komen die de verhalen van al de omgekomen mannen levend houden. Verslaggever Matthijs Gemmink van media-partner NH Nieuws was daarbij aanwezig en maakte het bovenstaande verslag.

‘Vrijdag 13 september de laatste Wieringer Courant valt op de mat’

De Wieringer Courant houdt op te bestaan
BDU media stopt wegens tegenvallende resultaten per direct met haar activiteiten in een groot deel van Noord-Holland. BDU media heeft bij de rechtbank faillissement aangevraagd voor de BV in Alkmaar. In het gebied heeft BDU vijftien titels. Volgens de directie van de Koninklijke BDU is de ‘ingrijpende stap onvermijdelijk om de continuïteit van andere bedrijfsonderdelen te waarborgen.’ Onder de BV in Alkmaar vallen vijftien lokale titels, zoals Wieringer Courant, CTR Hollands Kroon en het Schager Weekblad.

En zo werd vrijdag 13 september een zwarte dag voor de plaatselijke nieuwsvoorziening. Na ruim 100 jaar komt er definitief een einde aan de Wieringer Courant. Een groot gemis voor iedereen die trouw geabonneerd waren op het plaatselijke ‘suffertje’. En Henk Cornelissen, een gerespecteerd journalist, en drijvende kracht achter de Wieringer Courant kreeg zelfs niet meer de gelegenheid om fatsoenlijk afscheid te nemen van zijn trouwe lezers. Dit moest hij een week later doen via een ingezonden stukje in de Schager Courant.

Laat meer zien
Back to top button