Lokaal nieuwsNieuws

Jaaroverzicht 2019: Oktober

Boerenprotest in Wieringerwerf #trotsopdeboeren
Dat de boeren staakten is iedereen wel opgevallen. Ook in de Wieringermeer werd er stilgestaan bij de boerenprotesten. Bij basisschool Het Baken werden de kinderen met de tractor naar school gebracht. En in de klassen werden producten van de eigen boerderij uitgedeeld. Hanneke Slootweg maakte een kort filmpje van de kinderen bij de tractoren.

‘De bank bij het Dijkagtbos’ – Foto: Aangeleverd


Drie picknickbanken in de Wieringermeer

Om passanten meer informatie te verstrekken over de enige Zuiderzeepolder die Nederland rijk is heeft het Historisch Genootschap Wieringermeer onlangs drie picknickbanken geplaatst op drie toeristische knooppunten in de Wieringermeer. Deze banken zijn voorzien van een informatiepaneel met foto’s en tekst over de geschiedenis van de Wieringermeer en de natuur in de directe omgeving.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Expositie Kunstkring MEERKunst
Kunstkring Meerkunst vierde in het weekend van 5 en 6 oktober haar 20 jarig jubileum in de Cultuurschuur in Wieringerwerf met een grote expositie. Werken van de aangesloten kunstenaars waren te bewonderen in de Centrale hal en op de bovenverdieping in ‘t Atelier en de Theaterzaal. De expositie had geen gemeenschappelijk thema meegekregen, maar er zijn diverse stukken te zien onder het motto ‘Meer kunst in de Wieringermeer’. De expositie kenmerkte zich door de diversiteit. Beeldhouwwerken, papier mache, aquarellen, schilderwerk op hout, mozaïeken, olieverfschilderijen en pentekeningen laten de diversiteit van de elf leden van MEERkunst zien.

 

‘Rotary Wieringerland aan de gezamenlijke vrouwenverenigingen van de Wieringermeer;
Vrouwen van Nu, Passage en KVG.’ – Foto: Rien Hoekenga

Cheque Rotary Wieringerland voor gezamenlijke vrouwenverenigingen Wieringermeer
Voorafgaand de gezamenlijke avond van vrouwenverenigingen: Vrouwen van Nu, Passage en KVG in Slootdorp rond Ekaterina Levental, kwam inkomend Rotary voorzitter Harmke Heikens een verrassende en welkome cheque van € 500,00 brengen.
Op de foto van links naar rechts drie glunderende penningmeesters: Wil Cohrs (Vrouwen van Nu) Anne Mieke Egging (KVG) Riet Goedbloed (Passage) en Harmke Heikens. Dankzij de opbrengst uit de gele kledinginzamelbakken van de Rotary kunnen verenigingen als deze mooie bijeenkomsten blijven organiseren. En daarmee is voor de vrouwenverenigingen de cirkel rond, want veelal dámes vullen, na vlagen van opruimwoede, de kledinginzamelbakken trouw!

Spoedrechtzaak tegen ontheffing voor sleepvliegtuig van zweefvliegclub stopgezet
De familie van der Hem uit Slootdorp heeft enige tijd geleden een zaak aangespannen bij de bestuursrechter inzake de milieuvergunning die is afgegeven voor het zweefvliegcentrum Noordkop. De familie gaf bij de bestuursrechter aan last te hebben van het gemotoriseerde sleepvliegtuig dat door de zweefvliegclub wordt gebruikt om haar vliegtuigen in de lucht te brengen. Omdat het zweefvliegveld in een stiltegebied ligt, tegen het Oeversebos aan, verleende gedeputeerde staten van Noord-Holland eind vorig jaar een ontheffing. Alhoewel bij de totstandkoming van de ontheffing veel zaken fout zijn gegaan besloot de rechter uiteindelijk niet over de rechtsgeldigheid van de ontheffing te oordelen.

De ontheffing blijft van kracht terwijl de provincie een nieuwe procedure gestart voor een nieuwe ontheffing. Mede door de harde toezegging van de bestuursleden van de zweefclub dat er voorlopig niet gevlogen gaat worden, besloot de rechter de spoedzaak inhoudelijk niet verder de behandelen. Het vliegseizoen eindigt op 1 november en men zal pas in april 2020 de zweefvliegtuigen weer uit de stalling halen.

‘De kinderen van OBS de Triangel hebben de tractoren uit de schuur gehaald om de proteststem van de boeren kracht bij te zetten’- Foto: Iris Veldboer

Kinderen Triangel ondersteunen boerenprotest
Wij protesteren!! De leerlingen van de Tringel hebben de boerenprotesten gesteund. Er werd door “boeren” leerlingen getrakteerd en zij hebben uitgelegd waarom er geprotesteerd werd.

Hoogbouw op locatie van De Maaier in Wieringerwerf
De eigenaar van voormalig café-restaurant ‘De Maaier’ in Wieringerwerf is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een plan voor een nieuwe invulling van het perceel. ‘Er is nu een acceptabel plan waarvoor een besluit op het principeverzoek wordt gevraagd. Dat kan door in te stemmen met het advies van het Bouwberaad en daarmee onder voorwaarden in te stemmen met het ingediende plan’, staat in het principeverzoek aan het college van Hollands Kroon te lezen. Het college heeft besloten om onder voorwaarde in te stemmen met het voorliggende plan. De meest in het oog springende afwijking van het bestemmingsplan is de bouwhoogte. Op de begane grond is ruimte voor een commerciële invulling en voor een gebouwde parkeeroplossing. Het plan zet daarnaast in op nieuwbouw van 13 appartementen verdeeld over drie verdiepingen, waarmee een gebouw met vier lagen ontstaat.

Informatieavond Knarrenhof een groot succes
Op dinsdag 15 oktober 2019 heeft de Vereniging Hofjes wonen Hollands Kroon in oprichting zich gepresenteerd in de Cultuurschuur in Wieringerwerf en heeft Sophieke Klaver van Stichting Knarrenhof een presentatie gegeven. Er kwamen ruim 100 mensen waarvan al velen meer dan alleen geïnteresseerd waren.

Foto: NH Nieuws/Marieke Pijlman

Zoektocht naar Sumanta opnieuw gestart in Robbenoordbos
In oktober werd er opnieuw twee keer gezocht naar Sumanta Bansi. Drie groepen met vrijwilligers van het Veteranen Search Team en de politie speurden door het Robbenoordbos in Wieringerwerf. In drie teams van ieder vijftien personen werd een groot gebied afgespeurd. Helaas beide keren zonder resultaat.

‘De feestvarkens Johan Hendrikse en René Wolters tonen de cheques voor het goede doel bij hun nieuwe kunstwerk’ – Foto: De Meerpeen / Alexander Bügel

Rotary Wieringerland en Midtex al 25 jaar partners
Op Wieringen en in de Wieringermeer zijn de kledingacties van de Rotary Wieringerland al enkele decennia een begrip. Want zeg nou zelf, wie herinnert zich de gele bakken in de dorpen nou niet? De bakken maken ook al bijna 30 jaar deel uit van het straatbeeld op Wieringen en in de Wieringermeer. Net als bij alles heeft ook de kledinginzameling door de Rotary Wieringerland ergens zijn oorsprong gevonden. Tijdens een bijeenkomst van de Rotary bij Midtex in Middenmeer werd stilgestaan bij dat stukje geschiedenis en de kansen die dat heeft geboden voor de vele goede doelen die met het ingezamelde geld konden worden ondersteunt. Tevens werden de eigenaren van Midtex in het zonnetje gezet vanwege de 25 jarige samenwerking met de Rotary.

Vuurwerkbom ontploft bij woning Joods gezin in Hippolytushoef
Bij een joods gezin in Hippolytushoef is in de nacht van dinsdag op woensdag bij hun huis aan de Elft een zware vuurwerkbom afgegaan. De explosie heeft veel schade aangericht. Volgens de moeder van het gezin was het een doelgerichte actie en het zoveelste incident in een reeks. De politie tast nog volledig in het duister over de dader.

Boeren sluiten zich aan bij Friesland
Zo’n 25 Noord-Hollandse boerentrekkers hebben bij de Breezanddijk op de Afsluitdijk Noord-Holland ‘overhandigd’ aan Friesland. Daar ondertekenden zij, samen met Friese boeren, een akte waarin staat dat ze bij Friesland willen horen, omdat ze het niet eens zijn met het Noord-Hollandse stikstofbeleid. ‘We denken dat we hier beter passen dan bij het stadse deel van Noord-Holland.’


Evelien Vijn knap vierde bij topdivisie dames in Den Haag

Tijdens de tweede ronde van de KPN Marathon Cup in Den Haag eindigde Evelien Vijn net buiten het podium. Vorige week werd ze nog 13e in Amsterdam en nu reed ze naar de vierde plaats. Voor de winst tekende deze week Francesca Lollobrigida. In de massasprint klopte ze klassementsleidster Marijke Groenewoud met kleine voorsprong. Imke Vormeer eindigde op de derde plaats.

‘Eline en Anita tekenen de papieren voor het maatschap’ – Foto: Facebook

Anita Leek en Eline Flokstra samen verder in Fysiotherapie LEF
Vanaf 1 januari 2020 zal de eenmanspraktijk Fysiotherapie Anita Leek overgaan in een maatschap, waarbij ook Eline Flokstra zich bij de praktijk aansluit. Bij de nieuwe praktijk hoort ook een nieuwe naam, te weten Fysiotherapie LEF. Voor de klanten zal er niet veel veranderen, de begeleiding bij het herstellen van fysieke of mentale klachten blijft hetzelfde. Ook zijn er nog twee nieuwe krachten aangenomen om op het groeiende klantenbestand in te kunnen spelen.

Laat meer zien
Back to top button