Lokaal nieuwsNieuws

Jaaroverzicht 2019: Mei

Het jaar 2019 gaat naar zijn einde. Wat is er allemaal gebeurt in het afgelopen jaar. Tot het einde van het jaar elke dag een terugblik op 2019. Deze keer de maand mei.

Foto: De Meerpeen/Alexander Bügel


Meerpeenkunst in de Cultuurschuur

In de Cultuurschuur is een nieuw kunstwerk te vinden. Goed verstopt achter een paar deuren, dat wel. Bezoekers die naar de dansstudio van Dazzling gaan, een bezoekje brengen aan het filmhuis of de Liaison Studio bezoeken gaat het opvallen. In het trapportaal dat naar de kelder leidt hangt het werk ‘Wortels’ van kunstenares Monique Boncz. Het werk maakte eerder deel uit van een expositie in De Cultuurschuur. Bij het opruimen van de expositie sloeg het onheil toe. Na een val was een hoek van het kunstwerk beschadigd. Op verzoek van de Cultuurschuur werd het werk gerestaureerd en daarna aangekocht. ‘De relatie met Meerpenen en de Wieringermeer gaf de doorslag’, zegt voorzitter Ted Moelker. Leuk detail is dat de redactie van De Meerpeen óók in de kelder is gevestigd in de ruimte van de Liaison Studio. Al met al een aanwinst!

 

‘Eén van de werken van Frans Visser’ – Foto: Aangeleverd

Expositie ‘Met de wind in de zeilen’ in de Cultuurschuur
Vanaf 4 mei stonden de zeilen bol in de Cultuurschuur. Frans Visser, al sinds 1962 woonachtig in Den Oever, is helemaal vertrouwd met het water en de wind. Hij is zo verknocht aan de scheepvaart dat hij na zijn werkzame leven de maritieme wereld aan het schilderdoek ging toevertrouwen. Bij de Vatropse school werd hij al snel een schilder met een eigen verhaal en een eigen beeldtaal. Zijn kwaststreken, gevoel voor kleur en compositie, maar bovenal zijn kennis van de zee en de schepen maken zijn werk een lust voor het oog. In deze expositie is gekozen om alleen de zeilboten te exposeren, omdat deze mooi samengaan met de “zeilen” van beeldhouwers Ted Moelker en Eggo de Roode uit de Wieringermeer. Ook deze kunstenaars “hebben” iets met de maritieme wereld; de reden om de schoonheid van de bolling in het zeil te willen vatten in een beeld van steen of hout.

 

‘De expositie werd goed bezocht door het publiek’ – Foto: De Meerpeen / Alexander Bügel

Succesvolle expositie Het derde oog
n de Cultuurschuur in Wieringerwerf was de afgelopen 2 dagen een expositie te zien van fotoclub Het derde oog. In de theaterzaal toonden de leden van de club hun beste werk. De fotoseries van de leden hadden allemaal een thema. Zo waren er series met foto’s uit de Wieringermeer, maar ook thema’s als abstract of daily life. Al met al een leuke afwisselde expositie waaruit het talent voor fotografie in de polder maar weer eens is gebleken.

Foto: De Meeerpeen – Alexander Bügel

 

Vrolijke vogelhuisjes in de Breestraat
Ze springen in het zicht, de kleurrijke vogelhuisjes in de Breestraat. Zowel bomen als lantaarnpalen zijn er mee versiert. Op de sociale media viel te lezen dat de vogelhuisjes voor Koningsdag zijn opgehangen. Een leuk, kleurrijk initiatief!

 

 

‘Jan van Wieren wijst de kinderen op de gevaren van de dode hoek’ – Foto: PCB Het Baken

Het Baken krijgt verkeersles over de ‘dode hoek’
De kinderen van de bovenbouw van basisschool Het Baken uit Wieringerwerf kregen gisteren een interessante verkeersles over de ‘dode hoek’ van een vrachtwagen. De gastles werd verzorgd door Veilig Verkeer Nederland.
Ter ondersteuning kwam transportbedrijf Van Wieren kwam langs met een vrachtwagen waar de kinderen zelf in mochten gaan zitten en zo konden ervaren wat voor uitzicht een vrachtwagenchauffeur wel én niet heeft!

Programma van De Binnenroute is rond
Een nieuwe culturele activiteit in de polder: De Binnenroute. Het begon allemaal met dromen, maar werd steeds meer werkelijkheid. En het groeide uit tot een groot succes!

De route telde 16 locaties met 17 optredens. Dit alles verdeeld over 3 routes en er reden 7 bussen om de mensen te vervoeren. Daarnaast was er de gelegenheid om zelf op de fiets de routes te rijden.

 

‘Commissaris van de Koning Arthur van Dijk tijdens de instructies van zijn doopvlucht’ – Foto: NH Nieuws – Jurgen van den Bos

Zweefvliegveld Wieringermeer officieel geopend
Het nieuwe vliegveld in Slootdorp werd op 11 mei officieel geopend. Zweefvliegcentrum Noordkop moest noodgedwongen verhuizen voor de komst van nieuwe windmolenparken in de Wieringermeer. De verhuizing heeft een bijzonder voordeel opgeleverd voor de zweefvliegers: het uitzicht! De opening is verricht door de commissaris van de koning van Noord-Holland Arthur van Dijk en burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon. Zij hadden de doopvlucht: ‘Spectaculair, dan zie je hoe mooi Noord-Holland is’, zei Van Dijk. Hij komt zeker nog eens terug: ‘Ik kan me geen betere plek voorstellen.’

‘Zweefvliegtuig in de tarwe’ – Foto: Sigrid Langedijk

Het gaat niet altijd goed met landen….

 

Voor een zweefvliegtuig ging het vandaag niet helemaal goed. Een vroegtijdige landing in een land met tarwe aan de Robbenoordweg was het resultaat. Oplettende voorbijganger Sigrid Langedijk zag de vleugels van het vliegtuig boven het gewas uitkomen.

 

‘De openingshandeling’ – Foto: De Meerpeen / Erwin Slootweg


Wandelpad ‘Rondje Wieringerwerf’ officieel geopend

Op zondag 26 mei werd ‘t Pad officieel geopend. Jarenlang streden inwoners van Wieringerwerf voor een veilig wandelpad rondom Wieringerwerf. Vooral het stuk langs de Robbenoordweg was de bottleneck. Door het verkeer ter plaatse en was dat een onveilig stuk in de route. De realisatie van het wandelpad langs de Robbenoordweg, is mede tot stand gekomen door de inwoners van gemeente Hollands Kroon, bewoners van de Robbenoordweg, Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer, sponsoren uit de Wieringermeer, provincie Noord-Holland en gemeente Hollands Kroon. De opening werd verricht door één van de initiatiefnemers van het 1e uur, de heer Durk Dooper.

Foto: Rien Hoekenga

Waardering voor jubilerende Scouting Die Robben
Zaterdag 25 mei was het feest voor leden en leiding van Scouting Die Robben uit de Wieringermeer. In een in stijl opgetuigde entree en hal van de Cultuurschuur te Wieringerwerf ontvingen ze oud-leden en andere belangstellenden om met elkaar het 60 jarig bestaan te vieren.In de ruimte van het Historisch Genootschap Wieringermeer kon men van alles tegenkomen uit de beginperiode en alle jaren daarna. Kleding, materialen, vlaggen en foto’s; boeken vol. Met veel plezier werden herinneringen opgehaald aan evenementen en kampen die ze tot op de dag van vandaag houden. Aan twee leden van het eerste uur; Otto de Vries en Rien Hoekenga, werd de hoogst denkbare onderscheiding uitgereikt; “Scout voor het Leven”. Een oorkonde met penning als dank en waardering dat ze met hart en ziel Scout zijn en dat de club al 60 jaar op hen mag rekenen om samen de wereld een beetje mooier te maken.

 

Laat meer zien
Back to top button