Lokaal nieuwsNieuws

Jaaroverzicht 2019: Juli

Het jaar 2019 gaat naar zijn einde. Wat is er allemaal gebeurt in het afgelopen jaar. Tot het einde van het jaar elke dag een terugblik op 2019. Deze keer de maand Juli.

Herdenkingssteentjes Joods Werkdorp
Tussen 1934 en 1941 komen joodse vluchtelingen uit voornamelijk Nazi-Duitsland, Oostenrijk en Nederland naar het Joods Werkdorp, opgericht door de Nederlandse Joodse gemeenschap. Daar, in Slootdorp, worden zij in twee jaar omgeschoold tot agrariër, bouwvakker of ambachtsman. Na de voltooiing van de opleiding konden zij emigreren naar veiliger oorden. In 1941 telt het werkdorp circa 300 inwoners, overvol in verband met de groeiende instroom van steeds jongere leerlingen.

In het kader van 75 jaar Vrijheid en Herdenken 2020 wil de werkgroep zich inzetten om de circa 200 slachtoffers van het werkdorp te herdenken. Zij willen hen, waaronder ook enkele gezinnen met kleine kinderen, afzonderlijk herdenken door middel van een steentje, waarop leeftijd, datum en plaats van overlijden wordt vermeld. Dit alles zal dan rond het bestaande monument geplaatst worden. Dit is een kostbare actie en door middel van sponsoring willen zij dit realiseren. Op vrijdag 20 maart 2020 zal de onthulling van de steentjes zijn.

‘Jeff en Lian voor de Heidense kapel’ – Eigen foto

Jeff Leever en Lian Bart fietsen naar Santiago de Compostella
Jeff Leever en zijn echtgenote Lian Bart vertrokken op woensdag 3 juli per fiets naar Santiago de Compostella. Ze hebben zes weken uitgetrokken voor deze beproeving. Met het afleggen van de Camino willen geld in te zamelen voor hospice Het Tweede Thuis in Westerland.

Het doel van het echtpaar uit Wieringerwerf is om 2600 euro in te zamelen. Wat overeenkomt met een euro voor elke kilometer. Maar meer mag ook, natuurlijk, want de stichting Hospice Hollands Kroon is er nog lang niet. Ze heeft het oog laten vallen op de stolpboerderij van de erven Mostert aan de Westerlanderweg, nabij het Lutjestrand in Westerland.

 

‘Afscheid Jaap Wortel’ – Foto Henriëtte

Afscheid van Jaap Wortel
Na ruim 40 jaar als leiding van de keurgroep van Turnlust, heeft de ruim 70-jarige Jaap Wortel afscheid genomen van zijn vereniging. Wat destijds begon als leiding van een jongensgroep, groeide met de jaren uit tot hoofdleiding van de keurgroepen, zowel jongens als meisjes. De trainer van gymvereniging Turnlust, die onder zijn keurturnsters en -turners veel kampioenen heeft gehad en ook veel prijzen heeft behaald op wedstrijden, stopt na de zomer. Leeftijd en privé-omstandigheden hebben hem tot deze beslissing gebracht. Turnlust heeft ruim 40 jaar gebruik mogen maken van de kennis en het vakmanschap van Jaap Wortel.

Herinneringspalen moeten crashlocaties markeren
Mark Hakvoort uit Slootdorp en Chris Dijkshoorn uit Kolhorn richtten de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon op. Ze willen herdenkingspalen plaatsen bij plekken waar in de oorlog gevechtsvliegtuigen zijn neergestort. In Hollands Kroon zijn veertig ‘crash sites’ bekend.

De palen kosten ongeveer € 1200,00 per stuk. Dat lijkt duur, maar ze moeten deugdelijk zijn en er moeten ook nog wat andere kosten worden gemaakt, voor vergunningen en dergelijke. Kijk voor meer informatie op: www.shhk.nl.

Gemeentewerf wordt zeer waarschijnlijk duurder
Het ziet ernaar uit, dat de gemeentewerf, die momenteel in aanbouw is aan de Medemblikkerweg, meer gaat kosten dan het krediet van bijna vijf miljoen euro, dat de gemeenteraad ervoor heeft uitgetrokken. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de plaatselijke volksvertegenwoordiging. De meerkosten liggen in de buitenruimte op het complex. De oorzaak ligt in het verplaatsen van de in- en uitrit. Hoeveel de extra kosten zullen bedragen, is nog niet te zeggen.

Foto: De Meerpeen / Alexander Bügel

Datacenter Google naar Agriport
Na de komst van Microsoft zal ook Google een hyperscale datacenter bouwen op Agriport A7. Op de 71 hectare aangekochte grond zal een datacenter van 21 hectare verrijzen. De bouw was in januari van dit jaar al in gang gezet nadat de bouwvergunning eind december 2018 was verleend. De vermoedens waren al groot dat Google een datavoorziening in Middenmeer zou bouwen, maar dit is nu dus ook officieel bevestigd door het Amerikaanse technologiebedrijf.

Laat meer zien
Back to top button