Lokaal nieuwsNieuws

Jaaroverzicht 2019: December

Foto: De Meerpeen / Erwin Slootweg

Lidl opent zijn nieuwe vestiging in Wieringerwerf
Op woensdag 4 december opende de Lidl in zijn nieuwe pand aan de Terpstraat. Aan de vooravond van de officiële opening was de directe omgeving van de nieuwe Lidl uitgenodigd om de winkel alvast te bekijken.


Bierboetiek Middenmeer gaat sluiten

Wie van speciaalbieren houdt weet de weg naar de Bierboetiek in Middenmeer wel te vinden. Daar zal naar het zich laat aanzien in 2020 verandering in gaan komen. Eigenaar Johan Commandeur heeft het te druk met de groothandel in speciaalbieren, waardoor hij genoodzaakt is om te stoppen met de winkel. Vanaf 1 januari gaat de deur van de winkel op slot.

Foto: De Kop werkt!

Steigers opgeknapt en aangelegd in de polder
Langs de vaarroute tussen de Stontelersluis en de Haukessluis, over de Den Oeversche Vaart en de Slootvaart, zijn extra steigers gerealiseerd. Drie verouderde steigers bij de Ulkesluis, in het Waardkanaal en in de Pishoek zijn opgeknapt om extra aanmeerplaatsen te realiseren voor de pleziervaart. De steigers langs de Den Oeversche Vaart en de Slootvaart zijn straks ook toegankelijk voor kanovaarders. De steigers maken onderdeel uit van de kunstroute die volgend jaar opengaat. De extra aanmeermogelijkheden komen voort uit De Kop Werkt! vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer en Knooppunt Kolhorn.

‘Sfeerimpressie van herdenkingsplek bij ‘het gat in de dijk’ – Gemeente Hollands Kroon

Nieuwe herdenkingsplek bij ‘Gat in de dijk’
Bij het ‘Gat in de Dijk’, de plek waar op 17 april 1945 de dijk werd opgeblazen door de Duitsers, komt een nieuwe uitkijkpost. Het monument dat nu al bij de plek staat wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe plek.
De Duitse bezetter blies op 17 april 1945, terwijl de geallieerden steeds dichterbij kwamen, op twee plaatsen de dijk op. Een besluit met grote gevolgen. Binnen twee dagen was de volledige Wieringermeer onder water gelopen. De 7000 bewoners waren van tevoren gewaarschuwd en met hun hele hebben en houden vertrokken.
Op de plek langs het IJsselmeer kun je een deel van die oude, opgeblazen dijk nog goed zien. Aan het eind van die dijk komt straks een uitkijkpost te staan met een vogelscherm zodat de dieren niet worden gestoord. Door het kolkende water dat destijds door de opening stroomde, zijn twee grote gaten, ‘wielen’, ontstaan die nu een natuurgebied vormen.

‘Een stilleven over het gebiedsplan Wieringermeer’ – Foto: De Meerpeen


Meningen over het gebiedsplan Wieringermeer eensgezind
Gistermiddag en gisteravond werden er in de Cultuurschuur nog twee gespreksrondes gehouden over het gebiedsplan Wieringermeer. In totaal hebben 120 inwoners, verdeeld over 4 bijeenkomsten, hun mening gegeven over de voorliggende plannen. Begin januari zal er nog een extra bijeenkomst plaatsvinden.

De meningen van de drie gespreksgroepen van gisteravond was redelijk eensluidend. Agri++ ten koste van agrarisch gebruik van de gronden van de Wieringermeer wil er niet in. Ook waren er veel zorgen over het effect van Agri++ op de kwaliteit van het water. En een centrale vraag was, wat levert het de gemeenschap van de Wieringermeer op? Drie lijsten met argumenten werden teruggebracht naar drie korte samenvattingen. De samenvattingen van alle bijeenkomsten zullen door het begeleidende adviesbureau worden samengevat in een rapport. Het eindresultaat zal voor eind januari wordt aangeboden aan het college van Hollands Kroon.

Evelien Vijn Nederlands Kampioen op de 3000 meter junioren B
In Alkmaar won Evelien Vijn zaterdagavond haar eerste Nederlandse titel lange baan schaatsen. Op de 3000 meter was ze bij de junioren B met een tijd van 4.37,13 oppermachtig. In de eerdere artikelen op De Meerpeen kwam het 17 jarige schaatswonder uit de polder naar voren als een groot talent op de marathon. In haar eerste seizoen in de Topdivisie behaalde ze dit jaar al een aantal plekken in de top 10.

In november ging ze 10 dagen op trainingskamp in Inzell. Dit alles als voorbereiding op het weekend van 14 en 15 december in Alkmaar. De weersomstandigheden waren gisteravond slecht op de Meent. Door de harde wind sloeg het ijs aan, waardoor het heel zwaar werd om te schaatsen. Desondanks wist Vijn de 3000 meter winnend af te sluiten. Ze eindigde voor Sophie Kraaijeveld, die het zilver behaalde met een tijd van 4.38,10. De bronzen medaille was voor Yael Prenger in een tijd van 4.47,40.

Bouw nieuw monument bij Joods Werkdorp van start gegaan
Dankzij donaties van geld en mankracht kan de komende maanden een nieuw monument verrijzen bij het Joods Werkdorp bij Slootdorp. Na een oproep van initiatiefnemers Marieke Roos en Ina Hoogenbosch kwam de benodigde 20.000 euro snel bij elkaar. Half december werd begonnen met de werkzaamheden.

Foto: De Meerpeen/Erwin Slootweg

Het Boetje over naar Stichting Present Hollands Kroon
In 2011 werd vanuit de kerk het Arker Boetje in Middenmeer opgezet. Een organisatie die zich inzet voor minima gezinnen. Dit is opgezet vanuit de geloofsovertuiging iets willen betekenen voor de medemens die in nood is.
Vanaf 1 januari 2020 wordt het Boetje overgenomen door St. Present Hollands Kroon. Anja de Jong-Kempeneers stopt dan met haar werkzaamheden in het Boetje.

‘De afgelopen jaren heb ik met heel veel plezier met en voor jullie gewerkt. Trots ben ik op de ondersteuningen die (nog steeds) worden geven aan onze doelgroep, dat is goud waard! Bedankt voor alle mooie inzetten, contacten, samenwerkingen die ik heb mogen ervaren De contacten en ervaringen die ik heb opgedaan neem ik mee.’ schrijft Anja op haar Facebookpagina.

Per 1 januari 2020 zal er vanuit Stichting Present een nieuwe teamleider worden aangesteld en dat is Linda Biersteker. Zij zal met de vrijwilligers van het Boetje het werk voortzetten zoals een ieder dat gewend is.

Foto: De Meerpeen/Erwin Slootweg

Renald Louwes en Dirk Barten ontvangen uit handen van Burgemeester Rian van Dam een Koninklijke onderscheiding voor hun jarenlange inzet bij het brandweerkorps Wieringerwerf.

Provincie verkoopt grond voor motorcrossterrein
De provincie Noord-Holland verkoopt het stuk grond op de hoek van de Alkmaarseweg (N242) en de Groetweg in Middenmeer aan de coöperatie Grond Noord-Holland. Daarmee is de ontwikkeling van deze grond naar een motorcrossterrein bijna rond. Gemeente Hollands Kroon besluit naar verwachting halverwege 2020 het bestemmingsplan te wijzigen. Op dit moment worden de onderzoeken, over onder andere de effecten van geluid, voor de milieueffectrapportage (MER) afgerond. Aan de hand van de bevindingen in de MER zal de gemeenteraad zich opnieuw buigen over de aanvraag voor het motorcrossterrein. Momenteel heeft het perceel een agrarische bestemming.

‘Evelien Vijn als winnares van de country match in Inzell’ – Foto: Evelien Vijn

Evelien Vijn wint countrymatch in Inzell
In het weekend van 21 en 22 december mocht Evelien Vijn meedoen aan de country match in Inzell. Ze begon zaterdag met een goede eerste dag. Ze werd vierde op de 500 meter door haar PR aan te scherpen met 0.8 seconde, wat resulteerde in een tijd van 40.72. Op de 1500 meter reed Evelien wederom technisch heel sterke race, wat resulteerde in een aanscherping van haar PR op deze afstand met 2 seconden. De tijd van 2.02.67 resulteerde ook nog eens in een eerste plaats. Op het onderdeel mixed teamsprint werd ze later die dag derde met haar team.

Op de tweede dag werden de 1000 meter en 3000 meter verreden. Als eerste de 1000 meter, die wederom lekker liep. Ook hier werd haar PR met 2 seconden aangescherpt. Uiteindelijk finishte Evelien in een tijd van 1.19.88. Goed voor de tweede plaats. Met deze goede prestatie stond ze ook tweede in het tussenklassement over alle afstanden. Slechts op 2.5 seconde van de nummer één. Maar de 3000 meter resteerde nog om dat goed te maken.

De 3000 meter verliep soepel. Met allemaal rondjes tussen de 33.0-33.3, alleen de laatste 2 rondes liep het schema iets op. Evelien reed naar een tijd van 4.14.49. Wat een aanscherping van haar PR betekende van 4 seconden. Ze eindigde als eerste op de 3000 meter en werd hierdoor eerste in het algemeen klassement. Met een vijftal prachtige prestaties, waaronder vier keer een aanscherping van haar PR, won Evelien Vijn de country match van 2019 bij de junioren B in Inzell.

Paardenkliniek Hollands Kroon gesloten in verband met ontsmetting
Op vrijdagavond is er een paard met verdachte symptomen op het parkeerterrein van de paardenkliniek geweest. Symptomen die zouden kunnen passen bij rhinopneumonie. Uit de uitslag van de genomen monsters is gebleken dat het paard inderdaad leed aan rhinopneumonie (EHV-1).

Ondanks het feit dat het paard niet in de kliniek zelf geweest is, heeft men in overleg met de Gezondheidsdienst voor Dieren besloten de op de kliniek aanwezige paarden op een andere locatie in quarantaine te zetten. Uit voorzorg wordt de gehele kliniek en het parkeerterrein schoongemaakt en ontsmet. Tot maandag 30 december zal de kliniek geen paarden ontvangen. Daarna zal de kliniek weer gewoon geopend zijn.

Foto: Gasunie

Uitbreiding menginstallatie Wieringermeer
Gasunie Transport Services (GTS) is er in geslaagd om nog voor de jaarwisseling de installatie in Wieringermeer uit te breiden. Volgens de organisatie ging het om een megaklus, waardoor nu 80.000 kubieke meter stikstof per uur meer bijgemengd kan worden dan voorheen. Dankzij deze uitbreiding kan de gaswinning in Groningen met 5 miljard kuub naar beneden.

De uitbreiding is nodig om de gaskraan in Groningen versneld dicht te draaien. Op het mengstation Wieringermeer wordt stikstof bijgemengd aan zogeheten hoogcalorisch gas uit de kleine velden en het buitenland. Hierdoor wordt het van dezelfde kwaliteit als gas uit Groningen en kan het worden ontvangen door huishoudens en veel bedrijven. GTS produceert de stikstof niet zelf, maar koopt die in.

Foto: DE Meerpeen / Erwin Slootweg

‘Veilig het jaar uit’ in Zwembad De Terp was een succes
Op 28 december werd er in Zwembad De Terp een 3 uur durende cursus gegeven. Deze bestond uit drenkeling bevrijden, pop duiken, reanimeren, duiklessen en auto knippen. De cursus is een samenwerking tussen de Brandweer, Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer, Duikvereniging Zeus Faber en EHBO Vereniging Wieringermeer.

Wieringermeer in trek bij de toendrarietganzen
Vogelaar Wim Tijsen deed zaterdag een rondje Wieringermeer leverde vandaag een dikke 40.000 toendrarietganzen op, op verschillende plekken. Aan de Schagerweg zaten ze erg dichtbij met een gehalsbande vogel (Geel P29) die al 8 jaar niet in de polder geweest was. Later spotte Wim ook nog een grote groep toendrarietganzen op de hoek van de Zeugweg en de Noorderdijkweg.

Overleden persoon aangetroffen aan de Zuiderkwelweg
Zondagmorgen rond 10.15 uur is in het water langs de Zuiderkwelweg een lichaam aangetroffen. Het betrof het lichaam van een 73-jarige Opperdoezer die sinds zaterdagavond werd vermist. In de nacht van zaterdag op zondag is door de politiehelikopter enige tijd tevergeefs gezocht naar de man. Zondagmorgen werd zijn lichaam gevonden.

Foto: Politie NHN

Vliegtuigje slaat over de kop bij landing in Middenmeer
Bij vliegveld Middenmeer is maandagmiddag een klein vliegtuig over de kop geslagen. Niemand raakte gewond. Het ging mis tijdens de landing, zo meldt een havenmeester van het vliegveld. ‘Het toestel ligt nu op z’n kop op de baan, maar gelukkig konden de inzittenden, twee mannen, er zelf uit kruipen.’ Zij zijn met de schrik vrijgekomen. Hoe het mis kon gaan, is nog niet bekend.

Laat meer zien
Back to top button