Lokaal nieuwsNieuwsSport

Ivana Vogel vliegt naar Amerika voor WK Bankdrukken

MIDDENMEER – Doordat Ivana Vogel 3 maart de nationale titel bankdrukken binnensleepte mag zij in Mei naar het WK in Amerika. Een topprestatie! Tijd voor een interview met Ivana, geboren en getogen Wieringermeerse.

Je komt uit Middenmeer maar woont sinds kort in Callantsoog. Waarom ben je verhuisd?
Samen met mijn vriend Dion wilden wij heel graag gaan samenwonen. Er was helaas in de buurt niks te vinden maar in Callantsoog vonden wij een heel mooi plekje! We weten wel zeker dat we weer terugverhuizen in januari volgend jaar als ons contract afloopt. We missen de Wieringermeer enorm en dat is toch wel de omgeving waar wij het liefst wonen, dichtbij familie en vrienden.

Wat voor sporten heb je zoal gedaan voor je bent gaan fitnessen?
Ik heb al vanaf kinds af aan op dansen gezeten. Op ballet, hiphop en moderne dans. Ook heb ik jaren aan karate gedaan en gevoetbald bij Flevo. Hier ben ik mee gestopt omdat ik toch meer een individuele sporter ben, gewoon lekker mijn eigen ding doen op mijn eigen tempo en tijdstip. Na voetbal ben ik dus begonnen met fitnessen bij Sport en Fitness Wieringermeer. Dit heb ik 7 jaar gedaan. Daarna ben ik begonnen met powerliften! Ook vind ik het heerlijk om mijn racefiets uit de schuur te halen met mooi weer!

Welke onderdelen van fitness heb je gedaan en waarom ben je gaan fitnessen?
Ik heb eigenlijk altijd gewoon de standaard fitness oefeningen gedaan. Met focus op het trainen van rug, borst, benen en armen. Dit deed ik omdat ik altijd ontevreden was over hoe ik eruitzag. Zoals menig meisje van 14 moest en zou ik zo slank mogelijk worden. Nou was superslank worden nooit echt voor mij weggelegd maar naarmate ik langer trainde kreeg ik een soort obsessie met sterker worden. En ja, daar kan je dan niet meer mee stoppen. Het voelde zo goed en het was zo leuk. Ik kreeg er enorm veel energie van en zelfvertrouwen.

Wanneer en hoe kwam je erachter dat je een groot talent had voor krachtsport/powerliften?
Toen ik begon met fitness en dingen een beetje door begon te krijgen merkte ik als snel dat ik gewoon wat sterker was dan de gemiddelde meid van mijn leeftijd. Bankdrukken ging mij gelijk goed af. Ik weet nog dat mijn gymdocent een keer tegen mij zei toen we met de klas gingen trainen in de RSG Wiringherlant fitness: “dat heb je zeker vaker gedaan!!” Het was toen echter de eerste keer dat ik onder een stang lag. Het ging gewoon vanzelf. Ik denk wel dat ik ook sterker was dan gemiddeld omdat ik wel elke dag in de sportschool te vinden was. Ik maakte dan wel eens een grapje naar de sportschooleigenaar “zal ik hier mijn bed maar neerzetten?”. Alsof ik er woonde. Elke dag trainen loont natuurlijk wel in kracht. Toen ik afgelopen augustus een bankdruk PR (personal record) haalde van 110 kg zei mij vriend: wat is eigenlijk het NL-record? Dat scheen 102,5kg te zijn dus toen ben ik meteen begonnen met powerliften en techniektraining zodat het goedgekeurd zou worden op een wedstrijd.

Heb je een voorbeeld van een powerlifter/bankdrukker die jou heeft geïnspireerd?
Eigenlijk ben ik niet echt geïnspireerd geraakt door iemand, ik heb zeker wel atleten die ik supercool vind en waar ik megaveel respect voor heb maar echt geïnspireerd, dat niet. Ik heb altijd mijn eigen plan getrokken en bleef geïnspireerd door mijzelf. Ik denk ook dat dat het allerbelangrijkste is, trots zijn op je eigen prestaties en op wat je hebt bereikt tot nu toe. En je niet langs de meetlat van een ander leggen. Daar heb je helemaal niks aan want iedereen is anders en heeft zijn eigen proces!

Hoe belangrijk is een goede begeleiding?
Goede begeleiding is zeker in het begin van elke krachtsport enorm belangrijk! Of het nou gewoon fitness is of powerliften in het bijzonder, dat maakt niet uit. Heel veel mensen (net als ik toentertijd) beginnen maar gewoon. Dat is heel goed want dat is de eerste stap! Maar begeleiding hierbij is heel belangrijk want als je zomaar heel zwaar gaat trainen of iets dergelijks kun je je erg blesseren. Als je wat langer bezig bent met trainen en er meer kennis van krijgt is begeleiding minder belangrijk omdat je dan vaak zelf weet wat je het beste wel en niet kunt doen.

Wie is jouw begeleider/coach?
Mijn coach is Sebastiaan Slotema van Bassie’s Halterclub in Anna Paulowna! Wat ik van Sebas heb geleerd is hoe ik een goede techniek behoud gedurende een hele lift, of het nou squatten, deadliften of bankdrukken is (de drie onderdelen van powerliften). Dit was mijn grootste uitdaging aan het begin omdat ik echt trainde zoals de meeste mensen doen, namelijk de zogenaamde “gymbro” manier. Niet echt gefocust op een goede uitvoering maar gewoon hup dat gewicht omhoog, als het maar lukt. Hier ben ik inmiddels helemaal vanaf gestapt! Sebas motiveert mij omdat hij zelf ook supersterk is! Hij bankdrukt gewoon 210 kg! Daarnaast is Sebas gewoon altijd lekker nuchter en hij houdt niet van aanstellen. Bij twijfel geeft hij mij net dat beetje extra zelfvertrouwen.

Hoe ziet de voorbereiding er uit, zorg je dat je op het juiste moment kan pieken?
Een goede voorbereiding is eigenlijk het allerbelangrijkste! Voor een wedstrijd bouw je heel geleidelijk op, elke week komt er bijvoorbeeld 2,5 kg bij. Zo wennen je spieren aan de zogeheten “load” en dit bouw je dan zo hoog mogelijk op tot het wedstrijdmoment. Een week voor de wedstrijd doe ik altijd even een “deload week”. Dan doe je een week even wat minder gewicht zodat je wat energie kan sparen en dat àlles eruit komt op het platform.

Gaat je coach ook mee naar het WK of krijg je iemand toegewezen vanuit de bond?
Mijn coach gaat helaas niet meer naar het WK. Ik krijg inderdaad iemand vanuit de bond toegewezen, de bondscoach van het Nederlandse Bankdruk team.

Wie zijn je grootste concurrenten?
Wie mijn concurrenten zijn is nog onduidelijk, het hangt ervan af wie er allemaal gaan komen! Er zijn zeker hele sterke meiden. En omdat het in Amerika is, is het extra spannend want de Amerikanen zijn vaak heel sterk.

Wat zijn je kansen op een medaille tijdens het WK en weet je al hoe zo’n medaille er uit ziet?
Ik maak zeker kans op een medaille! Of het goud, zilver of brons is durf ik niet te zeggen. En misschien ook wel helemaal niks! Dat kan ook, maar dat geeft niks! Het is sowieso en supertoffe ervaring waarmee ik mij gelukkig prijs dat ik dat mag meemaken. Ik heb geen idee hoe zo’n medaille eruitziet maar vast megavet!

Zien we jou ook nog op de Olympische Spelen?
Helaas niet! Powerliften is geen olympische sport. Gewichtheffen dan weer wel maar dat is heel wat anders, ondanks dat mensen die twee disciplines vaak door elkaar halen!

Wil je de lezers van de Meerpeen nog iets vertellen of iemand bedanken of de groeten doen?
Iedereen heel erg bedankt voor het lezen! Ik wil heel graag mijn super lieve en geweldige vriend Dion Wolters bedanken. Soms zit hij wel eens een uur op mij te wachten in de sportschool. Dan is hij al klaar met trainen maar moet ik nog door. Ook wil ik mijn lieve ouders Frank en Diana bedanken. Ze hebben altijd alles voor mij over en steunen mij onvoorwaardelijk. Ze zijn apetrots. Daarnaast zou ik graag tegen iedereen willen zeggen die trainen in bijvoorbeeld de sportschool een beetje spannend vindt: Iedereen begint ergens!! Het geeft niet dat je nog geen vertrouwen hebt in hoe het moet of dat je nog geen ervaring hebt. Want, hoe krijg je ervaring en vertrouwen?? Juist, door het te doen!! Keer op keer! Dus als je graag wilt trainen maar onzekerheid houdt je tegen? Weet dan dat als je nu begint je over een jaar misschien terugkijkt en denkt, wow! Ben ik al zover gekomen? Succes!!!

De visie van Ivana’s coach, Sebastiaan Slotema

Om deze bijzondere gebeurtenis, deelname van Ivana aan het WK Bankdrukken, te duiden is een interview met Ivana’s coach gehouden.

Sebastiaan vertelt: “Ik ben Sebastiaan Slotema, ik doe sinds 2015 mee aan powerlift-wedstrijden en ben eigenaar van Bassie’s Halter Club in Breezand. Afgelopen zomer werd ik gebeld door Dion, Ivana’s vriend, met de vraag of ik haar kon helpen richting een power-liftwedstrijd. Ze kon volgens hem heel veel bankdrukken. Ik dacht toen, dat zou ik ook over mijn vriendin zeggen. Maar niets bleek minder waar. Ze drukte bij haar eerste wedstrijd al officieus boven het Nederlandse juniorenrecord. Voor die eerste wedstrijd hadden we slechts een paar weken voorbereidingstijd. Op zich geen ramp omdat ze al zoveel trainde en ze eigenlijk alleen maar afgeremd hoefde te worden. Hier en daar wat aangevuld met een ietsepietsie technische verbetering.

Ivana heeft het afgelopen half jaar 5 wedstrijden gedaan, waarbij ze zichzelf steeds heeft verbeterd. Dat zie je niet vaak. Ik heb het idee dat ze erg goed gaat op de wedstrijdspanning. Gezien de huidige deelnemers voor het WK zie ik Ivana wel met een medaille thuiskomen, wellicht de gouden.

Naast Ivana coach ik nog een aantal jongens, 2 daarvan doen 14 april mee met het NK voor de sub-junioren, de jeugd tot 18 jaar. Ook m’n vriendin doet mee met het nationale kampioenschap in de open klasse. Het Nederlandse bankdrukteam is best een hecht kliekje waar je als buitenstaander of nieuwkomer niet echt tussenkomt. Gelukkig konden ze na haar laatste wedstrijd niet meer om Ivana heen. Zelf meegaan om te coachen zou natuurlijk supervet zijn, maar een tripje naar Texas wordt wel een dure, aangezien de bond nauwelijks bijdraagt. De bondscoach zal niet voor niets die positie hebben dus ik ga er vanuit dat Ivana in goede handen is”

Laat meer zien
Back to top button