Er op uitExpositiesLokaal nieuwsNieuws

Iconen in december in de Cultuurchuur

WIERINGERWERF – Bep Dijkstra Woont in Breezand. Al op jonge leeftijd hadden iconen haar interesse. In 2006 is zij op cursus gegaan bij de broeders van Maastricht. De Russische Orthodoxe methode spreekt haar het meeste aan. Het schilderen van iconen is voor haar ‘Op zoek gaan naar het licht’.

De van oorsprong Russische Lydia Kap, die al 23 jaar in Den Helder woont, kreeg de iconen bij haar geboorte mee. In Rusland is in bijna elk huis een icoon te vinden. Alle iconen, gemaakt volgens voorschriften, verdienen respect en kunnen gelovigen helpen.  Sint Nicolaas (de wonderwerker) is de meest gerespecteerde heilige in het moderne Rusland. Er zijn veel kerken aan hem gewijd.

Een icoon is een zichtbare voorstelling van hetgeen we innerlijk hebben gezien met de ogen van ons hart. De icoon, die we vanuit deze houding schrijven, wordt licht van leven. Op deze manier een icoon schilderen brengt ons in het contact met het geheim van ons Leven, waaruit alles voortkomt. De kostbaren iconen worden in de vitrines tentoongesteld. Aan de wanden treft u werk aan van diverse kunstenaars wiens werk refereert aan Heiligen. Ook zullen er beelden te zien zijn van diverse oorsprong.

Laat meer zien
Back to top button