GemeentenieuwsLokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Hoe zit het met de gladheidsbestrijding in Hollands Kroon?

HOLLANDS KROON – De winterperiode komt er weer aan. Daarom is het goed te weten hoe de gladheidsbestrijding in Hollands Kroon is geregeld. Hollands Kroon is in vier deelgebieden opgedeeld. Alleen als het glad is gaan de strooiauto’s de weg op. Een strooiroute duurt ongeveer 2,5 uur. Houdt er daarom rekening mee dat er niet direct overal zout ligt en het nog glad kan zijn op de wegen.

Zout werkt alleen goed als er voldoende verkeer overheen rijdt. Daarom worden vooral de drukkere wegen gestrooid. Dan wordt het zout goed ‘ingemasseerd’. Dit zijn:

  • alle busroutes, inclusief de route van de buurtbus;
  • drukke verbindingswegen van en naar dorpskernen;
  • doorgaande- en (wijk)ontsluitingswegen;
  • winkelgebieden;
  • ouderencentra;
  • schoolroutes en fietspaden buiten de bebouwde kom.

Bij zeer extreme weersomstandigheden kan overmacht ontstaan waardoor niet op alle wegen gestrooid kan worden. De belangrijkste wegen krijgen dan voorrang op de minder belangrijke wegen. Er zijn ook wegen in beheer van de Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

De coördinatoren van de gladheidsbestrijding bepalen wanneer er gestrooid wordt. Dit doen zij door visuele waarneming. Dit houdt in dat zij regelmatig buiten kijken als er gladheid verwacht wordt. 24 uur per dag. Ook maken zij gebruik van Meteo-consult waarmee het actuele weerbeeld en de verwachting op gladheid gevolgd wordt. Met behulp van alle beschikbare informatie bepaalt de coördinator van ieder deelgebied uiteindelijk wanneer er gestrooid wordt.

Het kan dus voorkomen dat er bij uitzondering voortijdig (preventief) gestrooid wordt. Dit gebeurt in de regel als er sneeuw verwacht wordt. Normaal gesproken wordt er gestrooid als het al glad begint te worden.De gladheidsbestrijding vindt plaats van 1 november tot en met 31 maart.

Laat meer zien
Back to top button