Lokaal nieuwsNieuws

Herdenkingssteentjes Joods Werkdorp

‘Het voormalig Joods werkdorp’- Foto: Rudolphous

SLOOTDORP – Tussen 1934 en 1941 komen joodse vluchtelingen uit voornamelijk Nazi-Duitsland, Oostenrijk en Nederland naar het Joods Werkdorp, opgericht door de Nederlandse Joodse gemeenschap. Daar, in Slootdorp, worden zij in twee jaar omgeschoold tot agrariër, bouwvakker of ambachtsman. Na de voltooiing van de opleiding konden zij emigreren naar veiliger oorden. In 1941 telt het werkdorp circa 300 inwoners, overvol in verband met de groeiende instroom van steeds jongere leerlingen.

Dan, op 20 maart 1941 wordt het werkdorp, in het bijzijn van burgemeester Saal vanuit
Amsterdam ontruimd door de SS onder leiding van Willy Lages en Klaus Barbie.
240 jongeren worden in Amsterdam o.a. bij families ondergebracht. In juni van dat zelfde jaar zijn ze met een de valstrik, dat het werkdorp weer open gaat, via Kamp Schoorl en Westerbork o.a. naar o.a. het beruchte concentratiekamp Mauthausen gebracht.

In het Werkdorp blijven 60 leerlingen achter voor het inhalen van de oogst. Zij duiken onder wanneer per 1 augustus 1941 het doek definitief valt. Een groot deel van deze overgebleven 60 personen zijn ontdekt en afgevoerd. Zo vallen twee van de drie leerlingen ten prooi aan de Holocaust.

In het kader van 75 jaar Vrijheid en Herdenken 2020 wil de werkgroep zich inzetten om de circa 200 slachtoffers van het werkdorp te herdenken. Zij willen hen, waaronder ook enkele gezinnen met kleine kinderen, afzonderlijk herdenken door middel van een steentje, waarop leeftijd, datum en plaats van overlijden wordt vermeld. Dit alles zal dan rond het bestaande monument geplaatst worden. Dit is een kostbare actie en door middel van sponsoring willen zij dit realiseren. Op vrijdag 20 maart 2020 zal de onthulling van de steentjes zijn.

Er is een mogelijkheid om een steentje te adopteren voor €25,-. Maar een kleiner of groter bedrag is natuurlijk ook welkom! Daarnaast zijn sponsoren die d. m. v. materialen en vakmanschap een bijdrage willen leveren eveneens welkom. Bv. zand, stenen beton, stalenplaten etc. We hopen op uw steun, zowel materieel als financieel.

U kunt doneren:
Werkgroep Herdenkingsteentjes Joods Werkdorp
t.n.v. Historisch Genootschap Wieringermeer
o.v.v. Joods Werkdorp
Bankrekening: NL32RABO 0134 0952 86

Laat meer zien
Back to top button