Lokaal nieuwsNieuwsPolitiekRegionaal nieuws

Grond Robbenplaat blijft agrarisch

'Robbenplaat' - Foto: Erwin Slootweg
‘Robbenplaat’ – Foto: Erwin Slootweg

WIERINGERWERF – Het was één van de prestigieuze projecten van de Wieringermeer, maar bracht tot op heden nog niet wat men er van verwacht had. Enkele jaren geleden werd industrieterrein De Robbenplaat vormgegeven. Een industrieterrein met hoge eisen. Er werd gewerkt met een beeldplan, waaraan de gebouwen moesten voldoen. De grootste pluspunten voor bedrijven om zich te vestigen op Robbenplaat zijn de ligging aan de snelweg A7 en de lage grondprijs.

Wat een goudmijn had moeten worden voor de gemeente Wieringermeer, later Hollands Kroon, liep uit op een fiasco. De gemeente bleek niet in staat om de grond van Robbenplaat aan de man te brengen. Grote partijen haakten af vanwege de eisen die werden gesteld en het gebrek aan flexibiliteit van de gemeente. In 2015 werd Agriport naar voren geschoven als de nieuwe verkooppartner van grond op Robbenplaat. In het eerste jaar zijn de successen ook voor deze constructie uitgebleven. Wel is één van de ondernemers, Kraakman Perfors BV, inmiddels van Robbenplaat naar Agriport verhuist. Een extra lege plaats op Robbenplaat dus.

De provincie Noord -Holland heeft recentelijk een streep gehaald door 69 hectare beoogd bedrijventerrein in de Kop van Noord-Holland. Waaronder 49 hectare van Robbenplaat. Deze bedrijventerreinen zijn overbodig stelt de provincie, en Hollands Kroon leg zich daar bij neer. De gronden worden niet verkocht meldt directeur Jack Kranenburg van Agriport in de Schager Courant. ‘De agrariërs kunnen deze 49 hectare blijven gebruiken. Wij verkopen deze gronden niet. Misschien dat ze ooit wel nodig zijn voor bedrijfsvestiging.’

Hollands Kroon heeft met Agriport A7 (nog 5 hectare direct beschikbaar) en de rest van Robbenplaat (31,5 hectare) nog voldoende aanbod vindt gedeputeerde Jaap Bond van Economische Zaken. In 2020 worden de behoeften voor bedrijventerreinen opnieuw onder de loep genomen.

 

Laat meer zien
Back to top button