GeschiedenisLokaal nieuwsMeerpeen MagazineNieuws

Gerard en Roos van Soesbergen samen 180 jaar oud

WIERINGERWERF – Begin dit jaar hebben ze een groot feest gegeven in “De Meerhoeve” te Middenmeer. Een 80-tal familieleden, kwamen de felicitaties overbrengen. Roos vertelt: “zowel Gerard als ik hebben dit jaar de respectabele leeftijd van 90 jaar behaald. In vrij goede gezondheid. Gerard heeft tijdens Corona een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen. Hierna is zijn stem een stuk verzwakt.” Gerard vervolgt: “We mogen niet klagen en redden ons nog goed. Ik mag autorijden maar ga niet meer het hele land door. Alleen naar familieleden in de omgeving”.

Roos (Bergmans) is slechts drie weken oud als ze met haar ouders in 1933 uit Wijlre (Limburg) mee vertrekt naar de Wieringermeer. Roos laat weten: “mijn vader, een bestuurder en ondernemer, liet een klein boerenbedrijf in Limburg achter om zijn geluk te beproeven in de Wieringermeer. Naast het boeren vervulde hij ook diverse bestuursfuncties. Zo was hij o.a. directeur van de plaatselijke Boerenleenbank (nu Rabobank). Op de boerderij aan de Medemblikkersluisweg werden granen, aardappelen en bieten, etc. geteeld.

Gerard is 3 jaar als het gezin van Soesbergen vanuit Stoutenburg (Utrecht) in 1936 naar de Wieringermeer vertrekt. Gerard: “eerst kwamen we terecht op een boerderij aan de Wierweg. In mei 1940 toen de 2e Wereldoorlog uitbrak, verhuisde het gezin naar de Oosterkwelweg. Als kind bezocht ik de openbare lagere school en Mulo in Wieringerwerf. Later volgde de Landbouwschool in Hoorn. Bij mij in de klas zaten ook andere jongeren uit de polder: Jan Geers, Ad van Oers, Jan Janssen, Koos Laan en Jan Veldt. Dat was een leuke tijd. Hierna moest ik in militaire dienst. 21 maanden heb ik in Vught gediend bij het Regiment Genietroepen.

Bij een (katholieke) dansavond in Hotel Smit ontmoetten Roos en Gerard elkaar en dat beviel. In 1960 werd er getrouwd in het gemeentehuis te Wieringerwerf. In de kerk te Middenmeer werd het huwelijk door priester Sjef van Oers (broer van Ad), die net terug was van een missie in Zaïre, voltrokken. Gerard vertelt: “Ik studeerde en werkte toen als bodemkundige in Wageningen. Na ons trouwen in 1960 zijn we gaan wonen Heelsum. Daarna zijn we verhuisd naar Wageningen zelf. Roos vervolgt: “ik heb in die periode veel vrijwilligerswerk gedaan. We hebben zelf geen kinderen gekregen tot ons verdriet. Op een gegeven moment hebben wij als een soort mantelzorgers mijn ouders in huis genomen en hebben hun zorg op ons genomen. Na Gerards pensionering zijn we verhuisd naar Dronten, waar we bijna 30 jaar hebben gewoond, naar tevredenheid. Uiteindelijk begon het toch wel te kriebelen. We merkten dat we het contact met de familie in de Wieringermeer steeds meer begonnen te missen. Vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt. We gingen terug naar de Wieringermeer. We wonen nu in een fraai appartement aan de Ir. Smedingsplein (het oude Domeinkantoor) in Wieringerwerf. De cirkel is rond. Nieuwe verhuisplannen hebben we niet meer, we zijn thuis”.

Foto: De Meerpeen/Ton van Oers
Laat meer zien
Back to top button