Lokaal nieuwsNieuws

Geen zonneakkers op agrarisch grond in de Wieringermeer

WIERINGERMEER – Afgelopen week zijn opnieuw diverse bewoners van het buitengebied benadert door projectontwikkelaars die met hen wilde praten over huur van land ten behoeve van zonneakkers. Kennelijk was deze partij er niet van op de hoogte dat aan ‘zon op land’ niet langer medewerking wordt verleend door de gemeente Hollands Kroon.

Eerder dit jaar nam de gemeenteraad een amendement aan van Onafhankelijk Hollands Kroon, VVD en SHK dat zon op land niet meer mogelijk maakt. Voor de zomer werd het amendement ook nog verwerkt in de omgevingsvisie en daarmee ook juridisch verankerd. Wel zijn er in de polder voor de komende jaren in ieder geval nog twee uitzonderingen. Aan de Oosterterpweg zijn twee stukken landbouwgrond die worden opgeofferd aan zonnepanelen. De procedures voor deze zonneparken waren al doorlopen voordat het amendement werd aangenomen. Dat geldt ook voor een zonnepark van 18 hectare net aan de andere kant van de dijk in de Groetpolder. Maar aan nieuwe aanvragen zal door de gemeente geen medewerking meer worden verleend.

Wel is er ruimte voor zon op dak. Echter problemen met de infrastructuur van Liander zorgen ervoor dat dit ook nog maar beperkt te realiseren is op de meeste plekken.

Laat meer zien
Back to top button