Lokaal nieuwsNieuws

Geen opvang arbeidsmigranten in historisch Joods Werkdorp

NIEUWE SLUIS – Er komt geen grootschalige opvang van arbeidsmigranten in het historische Joods Werkdorp bij Nieuwe Sluis. De gemeenteraad van Hollands Kroon stemde tegen het voorstel tijdens de raadsvergadering. Eigenaar Joep Karel wil in het Joods Werkdorp onderdak bieden aan maximaal 280 arbeidsmigranten.

De gemeenteraad van Hollands Kroon is vrijwel unaniem bij het afwijzen van het plan. Het plan is volgens de partijen te massaal, te commercieel en een aantasting van het rijksmonument. Bovendien zou de opvang van 280 seizoensarbeiders niet in verhouding staan tot de 120 dorpsbewoners van Nieuwe Sluis.

De VVD, Senioren Hollands Kroon en het CDA staat nog wel open voor een nieuw voorstel, waarbij maximaal 160 arbeidsmigranten worden opgenomen. Initiatiefnemer Karel reageert diep teleurgesteld bij onze mediapartner NH Nieuws. Hij bezint zich op een nieuw voorstel, ‘maar zoals ik er nu over denk ben ik er klaar mee. Het lijkt de politiek helemaal niet te gaan om het behoud van het werkdorp.’

Behalve het plan voor 240 plaatsen in het Joods Werkdorp, zijn er ook verzoeken ingediend, zoals huisvesting van 40 tot 120 arbeidsmigranten op agrarisch terrein in Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp en Breezand. De gemeente gaat wel akkoord met het voorstel van het aanleggen van twee hotelboten in de haven Oude Zeug aan het IJsselmeer.

Ook het voorstel van uitzendbureau Agrostar voor een ‘Polenhotel’ bij ‘t Veld haalde het niet bij de raad. Zo’n 200 seizoensarbeiders zouden daar onderbracht moeten worden. Dat daar een streep door is gezet valt goed bij omwonenden: ‘We kunnen voorlopig weer rustig slapen, zegt een opgeluchte Rene Stammes namens de tegenstanders van het ‘hotel.

Laat meer zien
Back to top button