DierennieuwsLokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Gedumpte kippen Robbenoordbos blijken hanen

Foto: Astrid Commandeur

WIERINGERWERF – De grote groep kippen die gisteren werd gedumpt in het Robbenoordbos bij Wieringerwerf, blijken bijna allemaal hanen te zijn. Volgens Astrid Commandeur van dierentehuis ‘t Schuthok zijn de dieren gedumpt, omdat hanen in ogen van dumpers vaak geen waarde hebben.

‘Kippen leggen eieren en hanen niet. Daar kun je weinig mee’, legt ze uit. Voor zover medewerkers van het dierentehuis nu hebben gezien, gaat het om drie volwassen hanen en veel kuikentjes. Eentje was zo moeilijk te vangen, dat hij nog rondloopt in het bos. Vanavond zal een nieuwe poging worden ondernomen om het beestje te vangen.

Commandeur trekt zich het lot van de haantjes erg aan. ‘Het is heel zielig. Ze kunnen zich wel even redden in het bos met insecten, maar ze zijn gewend gevoerd te worden en de overlevingskans in het bos is klein. Ze zijn een makkelijke prooi voor vossen en roofvogels.’

Maarten Duinker van Staatsbosbeheer is blij dat de dieren zijn opgevangen door ‘t Schuthok. ‘Hanen zijn het niet gewend om in het wild te leven. Besef dat als je dieren achterlaat, ze dat niet overleven. Dump ze niet, want ze krijgen daar geen nieuwe toekomst’, waarschuwt hij.

Laat meer zien
Back to top button