Lokaal nieuwsNieuwsVerenigingsnieuws

Fotoclub Het Derde Oog geïnspireerd door Palendorp Petten

‘Palendorp Petten’ – Foto: Alex de Vries

WIERINGERWERF – Eind augustus stond er een fotosafari gepland naar het Palendorp in Petten, maar vanwege de extreem mooie weersomstandigheden en een vermoedelijk nog druk bezet strand besloot de organiserende commissie van fotoclub Het Derde Oog dit uitje af te gelasten. De clubleden konden ieder op eigen gelegenheid een fotosessie ondernemen, wat resulteerde in zeer afwisselend fotowerk onder uiteenlopende omstandigheden.

Het Palendorp in Petten is een monument op het strand ter hoogte van de Bergeendstraat. Dit fraaie kunstwerk bestaat uit ca. 160 palen van zes tot twaalf meter lengte. De palen vormen samen het silhouet van de kerk en tien huizen in het voormalige Petten, dat veel westelijker lag dan het huidige kustdorp en werd verzwolgen door de zee. Door de wisselende weersomstandigheden, veranderende getijden en grote hoeveelheid palen bij elkaar kun je als fotograaf oneindig veel
composities maken. Dat maakt het Palendorp in Petten tot een toplocatie om te fotograferen. Van belang is wel om camera en statief na afloop goed te reinigen en te ontdoen van zand, zout en vocht.

Een opname van Alex de Vries oogstte de meeste waardering van de clubgenoten. Met een oranjeroze gloed, een fraaie invoerende lijn van zeewater richting de kalme branding en met zon en schip als focuspunten op de achtergrond, stond alles juist ingesteld, toen plotseling een romantisch geklede dame met hoedje ten tonele verscheen. De Vries aarzelde geen moment en drukte precies op het juiste moment af. De wandelaarster voegt een extra dimensie toe aan het beeld. Zij vormt de verbinding tussen voor- en achtergrond en door de bewegingsonscherpte ontstaat een
surrealistische sfeer. Andere sterke punten in de foto zijn de compositie van verticale palen aan weerszijden van de vrouw en de weerspiegelingen in het water op de voorgrond, waardoor ook de structuur van de zandribbels goed zichtbaar wordt. De foto als geheel toont een mooi contrast tussen de stoere, fiere palen en de fragiele mens.

Deze en meer foto’s van het Palendorp in Petten zijn te zien op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl, bij de clubavond van 14 oktober. Maandag 4 november staat er een vrij onderwerp op het programma. Leden die meer uitdaging zoeken, kunnen optioneel één of meer vanitassymbolen in hun foto(‘s) verwerken. Wie het leuk lijkt om deze of een andere clubavond bij te wonen, is van harte welkom. De bijeenkomsten van fotoclub Het Derde Oog vinden plaats op maandagavonden in zaal 4.10 (’t Atelier) van de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf.
Vanaf 19:30 uur is de inloop en om 20:00 uur begint de clubavond. Voor aanmelding en/of inlichtingen kunt u de website raadplegen of contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via info@fotoclubhetderdeoog.nl of telefoonnummer 0227-501837.

Laat meer zien
Back to top button