Er op uitFilmLokaal nieuwsNieuws

FilmToen: Zaterdag 12 maart – The Turin Horse

WIERINGERWERF – FilmToen, de filmclub van het Historisch Genootschap, serveert als dessert bij seizoen 2021/2022 The Turin Horse, ook wel De aardappeleters. Met in de hoofdrol een oude vader, een verstilde dochter en een versleten paard. Terwijl de storm om hun boerderij op de poesta giert en de pannen van het dak vliegen, brengen ze hun dagen in stilte door. Wachtend op wat? Hun enige maal al die tijd zijn drie grote aardappelen, dampend in de schil.

Een buurman komt langs voor een fles pálinka en steekt een donderpreek af. Een groep zigeuners, op weg naar “Amerika”, stort zich op de put, probeert de dochter te schaken en laat “als dank” een mysterieus boek achter. Ondertussen lijkt de wereld tot stilstand te komen. De houtwormen knagen niet meer, het paard eet niet meer, het vuur dooft uit. Waar gaat dat heen?

Het antwoord op die vraag ontvouwt de Hongaarse meesterfilmer Béla Tarr in zeven episoden. Schilderend met zwart, wit en grijs, laag over laag. Om de toeschouwer verbijsterd en verward achter te laten. Kortom, een ongewone film, van een ongewone, eigenzinnige regisseur, op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer.

Vooraf en tijdens de film (waar nodig) een korte uitleg over de tekst. Na afloop staan er voor de hongerigen en dorstigen aardappelhapjes, goulashsoep en Hongaarse wijn klaar.

De film speelt in de Cultuurschuur in de filmzaal. Zaal open 13:30, aanvang 14:00 uur. Entree € 10,00, inclusief hapje en drankjes na afloop. Of 5 Euro voor de film. Reserveren voor drankje en hapje na afloop gewenst: filmhuis@decultuurschuur.nl

Laat meer zien
Back to top button