Er op uitFilmLokaal nieuwsNieuws

FilmToen – Het Hutsyndicaat in het filmhuis Cultuurschuur

WIERINGERWERF – FilmToen in Wieringerwerf brengt in seizoen 2019/2020 in samenwerking met het Historisch Genootschap zes films rond het thema ‘voedsel’. Van alle tijden én hoogst actueel. De aftrap is op zaterdag 12 oktober met Het Hut Syndicaat. Een boeiende documentaire over de jacht, de alleroudste manier van voedsel-verwerving. Gemaakt door de Mexicaans-Nederlandse regisseur Diego Gutierrez, die zelfs in een mistbank nog schoonheid ziet.

Plaats van handeling is een blokhut in de Wieringermeer. Elke herfst verzamelt zich daar een groepje wat oudere mannen, plus één vrouw, die de strijd aangaan met klein wild en gevogelte. Ook als de buit wat tegenvalt, is hun dag goed. Het samenspel tussen drijvers en geweren is minstens zo belangrijk als aanspreken, aanleggen en afschieten. En nergens smaakt wild, en een glaasje, zo lekker als in de eigen blokhut.

Velen hebben tegenwoordig zo hun twijfels bij deze sport. Jagen is dieronvriendelijk, zeggen ze, stoerdoenerij van zielige macho’s. Nietes! De massaslachting in de bio-industrie is veel wreder, alleen zíé je dat niet! Aldus de grote gangmaker van het Hut Syndicaat, Ronald Timmermans. Behalve verwoed jager is hij ook verwoed kok en schrijver. Zijn lijfspreuk: ‘Het beste scharrelvlees komt van de jager’. Hij zal persoonlijk bij de vertoning van de film aanwezig zijn. Wie wil, kan na afloop met hem in discussie gaan.

de film wordt vertoont in de Filmzaal van de Cultuurschuur. Zaterdag 12 oktober. Zaal open 13:30. Aanvang 14:00 uur. Entree € 5,00. Reserveren is gewenst en kan via
filmhuiscultuurschuur@gmail.com.

Laat meer zien
Back to top button