Er op uitFilmLokaal nieuwsNieuws

FilmToen: Faja Lobbi

WIERINGERWERF – FilmToen, de filmclub van het Historisch Genootschap, vertoont op zaterdag 12 februari geheel Corona-proof een kleurige documentaire over Suriname, Faja Lobbi. Op het vertrouwde adres, de Cultuurschuur, maar nu in de grote theaterzaal. Maximaal 45 bezoekers kunnen daar op gepaste afstand plaatsnemen, in de pauze kunnen consumpties veilig en sfeervol genuttigd worden.

Faja Lobbi is de laatste film van Herman van der Horst, één van de grootmeesters van de Nederlandse cinema. Beroemd om zijn sfeervolle documentaires in zwart, grijs en wit, maar deze film, uit 1960, moest in kleur. Alleen zo kon mens- en natuurliefhebber Van der Horst het weelderige Suriname “vangen”. Met als resultaat een wervelende collage in beeld, muziek en geluid, een gedicht bijna.

Dialogen kent Faja Lobbi niet, een voice over ontbreekt. Toch komen we veel over Suriname te weten. We maken een lange reis over de Suriname-rivier, beginnend in het oerwoud en eindigend in Paramaribo. Langs de oevers ontmoeten we allerlei mensen uit de vele bevolkingsgroepen die Suriname rijk is: indianen, “bosnegers”, creolen, hindoestanen, chinezen. Géén witte Nederlanders, behalve, in een flits, op de markt in Paramaribo. Alles en iedereen, dieren, planten en mensen, leeft vredig en gelukkig door elkaar heen.

Vragen die anno 2022 in een documentaire over Suriname zeker aan de orde zouden komen, stelt filmer Van der Horst nadrukkelijk niet. Hoe kwamen al die verschillende bevolkingsgroepen in Suriname terecht? Wat was de rol van Nederland daarbij? Hoe zat het met de slavernij? Faja Lobbi is een tijdgebonden documentaire. Maar wat voor ‘n documentaire!

Voor het doek opgaat zal FilmToen kort iets over Herman van der Horst (intro filmpje) en de geschiedenis van Suriname vertellen. De film begint om 14.00 uur. De zaal gaat open om 13.30 uur. De entree bedraagt € 5,00. Voor reserveringen; filmhuiscultuurschuur@gmail.com.  Vergeet niet het vaccinatiebewijs/app en mondkapje mee te nemen!

Laat meer zien
Back to top button