Lokaal nieuwsNieuws

Fietsvakantie vanuit Frankrijk naar de Wieringermeeer

MIDDENMEER – In de zomer is het vaak wat lastiger om “nieuws” te vergaren. Veel mensen zijn of gaan op vakantie, vaak naar het buitenland. Voordeel is dat er ook toeristen van verder weg déze kant op komen. Bij het kanaal in Middenmeer trof de Meerpeen een gezin aan dat gezellig onder de schaduw van wat bomen een pauze aan het nemen was. Een gesprek met Thomas, Inés en zoon Mirko volgde.

Het gezin is anderhalve maand geleden met de fiets vertrokken uit een dorpje in de buurt van Montpellier, in het Zuiden van Frankrijk. Het huis verkocht en de banen opgezegd en inmiddels al 1.000 kilometer op de pedalen. Inés was Sociaal Werker maar hoopt tijdens deze fietstocht erachter te komen wat zij in de toekomst écht wil gaan doen. Thomas was werkzaam als technicus bij een bedrijf dat rivieren in Frankrijk en de natuur eromheen in de gaten houdt. Dit om overstromingsgevaar in kaart te brengen en te minimaliseren. De verslaggever vertelt het stel wat over de geschiedenis van de Wieringermeer en dat daarbij ook overstromingen plaats hadden gevonden.

Ze vinden het heerlijk om hier te fietsen, met al die mooie fietspaden. In Frankrijk is deze manier van verplaatsen toch een stuk gevaarlijker (en warmer) . Ze vinden de Nederlanders die ze gesproken hebben erg aardig en vrolijk, een groot verschil met de mensen in Duitsland…. Ze hadden diverse gewassen op het land waargenomen: vooral uien, aardappelen en wortelen. De boerenprotesten waren ook opgevallen, de vlaggen waren niet Frans maar ook niet Nederlands. Vol ongeloof vernamen ze dat er zoveel Nederlandse boerenbedrijven op de nominatie staan om gesaneerd te worden door de overheid.

Het gezin is vanmorgen vanaf Harlingen via de Afsluitdijk in de Wieringermeer gekomen. Een camping zoeken om te slapen is tot dusver nog geen enkel probleem geweest. De route gaat richting Rotterdam. Hierna naar België en 3 augustus weer naar “huis”. Op naar een nieuw avontuur!

Foto: Ton van Oers
Laat meer zien
Back to top button