Lokaal nieuwsNatuurNieuws

‘En ons steeds weer boeit’ door Peter C. Meijer: IJseenden

WIERINGERMEER – Er zijn vijf soorten vogels die in het Nederlands beginnen met ‘IJs’. In het vorige stukje ging het over de IJsvogel. Deze vogelsoort wordt natuurlijk goed gezien als er ijs ligt en er de noodzaak is in een wak te duiken op zoek naar voedsel. Wij kennen verder de IJsduiker, maar die zullen wij hier niet zo gemakkelijk zien. Dat geldt zeker voor de IJslandse Brilduiker. Daarvoor moest ik toch naar IJsland en daar lukte het deze eendensoort te zien. De IJsgors wordt zo af en toe in de Wieringermeer wel gezien of gehoord. Dit vooral langs de dijk aan het IJsselmeer.

‘De ijseend’ – Foto: Guus van Duin

Op 1 november 2019 werd er in de Zuiderhaven een IJseend ontdekt. Een jonge vogel een vrouwtje. Er lag geen ijs op het water, maar dat deerde de vogel niet. Zij dook er lustig op los. Het voedsel bestaat uit kleine visjes, schelpdiertjes en garnalen.

Op zondag 17 november was ik weer in Den Oever. Dit keer in de Noorderhaven. Daar had men de laatste dagen twee ijseenden gezien. Vanaf de Oostkade waren ze mooi te zien en een vogelaar die ik al heel wat jaren ken, had er prachtige foto’s van gemaakt.
Als u googelt kunt u ook het mannetje zien. In de broedtijd heeft deze een prachtig verenkleed en een mooie lange staart.

Zie ook: www.wierhaven.nl.

Laat meer zien
Back to top button