Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Zomertaling’ (218)

Op het moment dat ik met het stukje begin regent het pijpenstelen en lijkt de zomer één dag verder, want voor 6 april is de verwachting volop zon. We moeten het doen met de signalen in de natuur die er op wijzen dat de buien ons doen beseffen dat ‘de Zomer aan komt kruien’. In de uitzending van ‘Binnenste Buiten’ op 2 april zien we dat Arjan Dwarshuis ons wijst op de vogels in het landschap.

We moeten meer kijken in onze omgeving en dan zien wij wat hier Leen Kuiper ziet en ook fotografeert. De ‘Zomer’ taling in een sloot bij de Dijkgatsweide ten oosten van het bosgebied Robbenoord. Het is een prachtige eend, althans het mannetje. Jammer voor de dames, maar bij eenden dienen de vrouwtjes niet te opvallend te zijn. Broeden in het riet is daarvoor de goede aanpassing.

Als het toch nog zomer wordt en u pakt de fiets om door het prachtige Wieringen te rijden dan is het bij alle sloten opletten of u het mannetje van de Zomertaling ziet. Het vrouwtje zal dan vaak in de buurt zijn.

Ze komen eind maart begin april vanuit hun overwinteringsgebieden ten zuiden van de Sahara. Volgens de tellingen zijn ze daar nog in redelijke aantallen. Hier gaan ze zeer sterk achteruit. Ze staan op de Rode Lijst en vanaf 1950 zijn ze met 90% afgenomen. Leuk dat Leen op 1 april 2024 een mannetje zag in een sloot langs de Noorderdijkweg. Er zijn ook Wintertalingen, maar daarover nu nog niet. De foto is gemaakt door Leen Kuiper.

Laat meer zien
Back to top button