Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Wilde bijen’ (212)

Het was een prachtige avond  in de Cultuurschuur. Samen met Hollands Kroon en de Natuurvereniging Wierhaven (www.wierhaven.nl)  werd deze avond georganiseerd. De belangstelling was heel groot. Jaap Molenaar van de ‘Bijenstichting’ vertelde over het belang van deze insectensoort voor de mensheid. Door bestuiving van bloemen zorgen bijen en andere insecten ervoor dat er zaden ontstaan voor nieuwe planten en bomen. De achteruitgang van alle insecten is derhalve heel problematisch voor onze voedselvoorziening.

Vanaf het vroege voorjaar komen insecten tevoorschijn, want ook de vroegbloeiende planten dienen bevrucht te worden. Denk daarbij aan de krokussen en andere bolgewassen. Dat Blauwe Druifjes zijn een geweldige voedselbron voor onze bijen en andere insecten. Dit was nieuw voor mij. Jaap Molenaar toonde foto’s van diverse bijensoorten. Bij de Bijenstichting is een folder te verkrijgen met plaatjes van diverse soorten bijen (www.bijenstichting.nl). Het belang van bijenhotels is groot. Daar kunnen andere insecten ook gebruik van maken.

Stefan Louwerse – medewerker van de gemeente Hollands Kroon – vertelde hoe hij zijn tuintje in Wieringerwerf insectvriendelijk maakt. Hij gaf aan hoe een ieder van ons dit kan doen door een deel van de stenen weg te halen en een zandhoop vermengd met leem aan te brengen, alsmede voor aantrekkelijke planten voor insecten te zorgen.

Zowel Stefan als Jaap wezen er op dat het van belang is biologische producten te kopen. Het blijkt dat duurzaamheid ook bij tuincentra steeds meer aandacht krijgt. Zelf kon ik nog vertellen dat ik de Grote Bladsnijder heb voorgedragen als insect van het jaar 2024. Vorig jaar was het de WC-Mug (zie aflevering 200). Zodra mijn voorstel wordt aangenomen en u kunt stemmen op een insectensoort, meld ik dit weer in deze column.

Een foto van de Blauwe Druifjes in onze voortuin is van de auteur gemaakt op 22 februari 2024. Ze bloeien al een week.

Laat meer zien
Back to top button