Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Waterland’ (211)

Tijdens mijn studie aan de Kweekschool Magister Vocat (nu Ipabo) in Amsterdam waren er diverse opdrachten die wij moesten uitvoeren. Een deel van de uitwerkingen van de scripties heb ik bewaard. In een verhuisdoos nam ik ze mee van de ene plaats naar de andere en ik keek er niet meer naar om. Onlangs wilde ik toch weer eens weten wat er in de doos zat.

Een beschrijving van het biotoop ‘Weiland’ dat ik beschreef vanuit mijn vele bezoeken aan het gebied Waterland ten noorden van Amsterdam trok mijn aandacht. Geboren in Amsterdam was dit gebied met de dorpen Zunderdorp, Ransdorp, Holysloot en Durgerdam voor mij een prachtig gebied om in te verblijven. In de jaren zestig met de fiets was het genieten om naar de Grutto’s te luisteren, de Kieviten zien baltsen en heel veel planten te leren kennen. In de scriptie zaten heel veel van de planten die ik gedroogd had en nu niet meer te bewaren zijn.

Het is dus een genot om na zoveel jaren te lezen wat ik er allemaal heb gezien. Ook de didactische aantekeningen geven mij vreugde. Het laat zien van waaruit ik de ons omringende natuur wil laten beleven. In de slotzin van deze scriptie schrijf ik: ‘Biologie en alles wat er mee verband houdt is zo interessant, maar het belangrijkste van dit alles lijkt mij toch het feit dat je leerlingen de dingen in de natuur laat ontdekken en zo sommigen zelfs een vrije tijdsbesteding meegeeft voor het zinvol vullen van de vrije tijd’. Ik ben het helemaal met mijzelf eens.

In de uitzending van Vroege Vogels van afgelopen zondag werd gewezen op een filmpje waarin een Wezel een Rat pakt. Prachtig.

De foto is gemaakt door de auteur. Deze aquarel van Ransdorp is speciaal voor mij gemaakt door ex-collega Bart van Dam van de LTS St. Willibrord in Alkmaar. De opdracht is gegeven door het bestuur van de Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland bij mijn afscheid als voorzitter in 1990.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button