En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Strandvondsten’ (239)
Het is al weer jaren geleden dat ik met een groep KNNV’ers (leden van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) op pad ging naar IJmuiden om daar op het strand te zoeken naar vondsten. Nog altijd herinner ik mij enkele Latijnse namen van bijvoorbeeld de Zwaardscheden. Ensis siliqua , Ensis aquatica, en Ensis ensis. De Nederlandse naam is Scheermes en er is verschil tussen deze drie, maar dat zou ik moeten opzoeken.
Zo stuurde een inwoonster van Wieringerwerf mij een foto van een eikapsel van een haai. Haar zoon had die op het strand van Vlieland gevonden. Wie regelmatig op het strand loopt komt dit wel tegen. Mensen gaan graag naar het strand van Cadzand. Daar zoeken ze naar haaientanden. Die tanden zijn miljoenen jaren oud. De tijd dat de oceaan zich uitstrekte tot over ons gebied. Haaien waren toen heel gewoon.
Ook in onze tijd zijn er haaien voor de kust. Op Wikipedia lees ik dat er wel 11 soorten zijn. Ik ken er maar enkele van de Hondshaai en de Doornhaai. Het eikapsel dat op Vlieland gevonden werd, lijkt mij van een Hondshaai. Voordat het wezentje uit het zakje kwam, kon je het zien zitten, mits het kapsel met de draden ergens aan vastzat.
Grappig is dat een volksnaam voor dit kapsel: ‘het beursje van een zeemeermin’ is. De foto is van Jan-Teun Visser genomen op Vlieland op 7 november 2023/. Met dank aan hem en zijn moeder.