Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Steenhommel’ (217)

Een paar weken geleden schreef ik dat de Blauwe Druifjes belangrijk zijn voor de vroege insecten. Daar heeft de Bijenstichting die dit aangaf wel gelijk in gekregen. Als de zon op deze bloemen valt, zie ik de insecten komen. Het wordt dus studeren welke soorten ik zie. Voor de hommels is het redelijk gemakkelijk, maar de soorten bijen vragen meer studie.

Vanaf 15 april wordt gevraagd of wij de bijen in onze tuin willen tellen. Er zijn echter diverse soorten en de afgelopen afleveringen heb ik er een paar genoemd. Mocht u een determinatiekaart zoeken, vraag dan aan de Bijenstichting (info@bijenstichting.nl) u de folder ‘Red de bijen’ toe te sturen. Daar staan genoeg soorten op. U kunt via een zoekprogramma ook een zoekkaart vinden (https://winkel.ivn.nl/zoekkaart-wilde-bijen.html).

Op 25 maart scheen de zon en dus probeerde ik weer nieuwe soorten in onze tuin te vinden. Dat lukte met de Steenhommel. Het is een vrouwtje, aldus de validator van Waarneming.nl. Ik ben erg blij met de mensen die nauwkeuriger naar de aangeboden waarnemingen kijken, want mijn kennis is nog maar die van een beginneling. De Steenhommel zit graag op Paardenbloemen en sinds de lezing over de bijen, verwijder ik de bloem niet.

De foto is van de auteur en gemaakt in onze voortuin aan de Mossel in Middenmeer op 25 maart 2024.

 

Laat meer zien
Back to top button