Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Koninginnepage’

Misschien luisterde u op zondagmorgen 29 augustus naar het programma Vroege Vogels. Het ging over de Biesbosch. Een heel interessant gebied, waar niet alleen oorlogen zijn uitgevochten, maar ook prachtige natuur te vinden is. Over de Hoekse en Kabeljauwse twisten en het verzet in de Tweede Wereld Oorlog wil ik het niet hebben. Er is een prachtig boek over de geschiedenis van dit gebied verschenen, een aanrader.

Dat je er bevers kunt zien, nesten van zeearenden kunt bewonderen en ook de vogels zelf kunt aantreffen, geweldig. Dat de visarend er recentelijk is gaan broeden een fenomeen. Voor mij is Johan ven der Vegt uit Wieringerwerf ook een fenomeen. Hij is veel in het veld te vinden, vaak samen met zijn echtgenote, en altijd met een fototoestel.

‘Hij weet niet zo veel van vogels’ , maar ondertussen is zijn naam gemaakt met het ontdekken en fotograferen van een Sakervalk in 2019. Daarmee kwam hij in het tijdschrift Dutch Birding en velen van ons is dat nooit gelukt. Gelukkig heb ik de Sakervalk ook gezien, anders moet ik spreken over een ‘schaamsoort’. Dit is een soort die je zeker gezien kunt hebben, maar door wat trage actie is het niet gelukt. De slangenarend die op dit moment in ons gebied verblijft, is zo’n soort voor mij.

Johan fotografeerde op 24 augustus nabij het uitkijkpunt in Den Oever deze Koninginnepage. Daarover ging het in Vroege Vogels vanochtend ook. Ik hoop er ook nog eens een te zien. Misschien breiden zij zich uit. Wat een pracht. Mocht u er een zien… gaarne bericht aan: www.wierhaven.nl

Foto: Johan van der Vegt
Laat meer zien
Back to top button