Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kleine zwaan’ (209)

In 2021 schreef ik over de zwanensoorten die in ons gebied voorkomen. De meest zeldzame is de Kleine Zwaan. Hierover schreef ik: ‘In voorgaande jaren bleken er meer Kleine Zwanen gezien te worden dan tegenwoordig. Dat kan mogelijk door het opwarmen van de temperatuur in de broedgebieden. Ze hoeven niet meer ver weg naar Oost-Europa..

Otto de Vries schreef mij op 31 januari 2024: ‘In de Wieringermeer verblijft in een groep met Kleine- en Wilde Zwanen één Kleine Zwaan met rechts een metalen ring aan de poot. Na een halfuurtje met de scoop te kijken, lukte het mij om de volledige code af te lezen. Hierbij een foto van deze zwaan en alle data en plaatsen waar deze vogel de afgelopen jaren is gezien. De vogel is de gele kleurring kwijtgeraakt, maar heeft een mooie leeftijd bereikt. Het is bijna 20 jaar geleden dat de ring is aangebracht’.

Uit een bijgevoegd Excelbestand zie ik dat er 31 waarnemingen zijn. De vogel is in 2006 gezien in Slimbridge (Engeland). Daarna diverse malen in Nederland en meerdere malen in de Wieringermeer. De vorige maand dus weer en wel langs de Robbenoordweg. Tussendoor ook waarnemingen uit Duitsland. Het is goed dat er waarnemers zijn die dit soort zaken noteren. Zo leren wij waar de vogels vandaan komen en waar ze verblijven.

Met dank aan Otto ook voor zijn foto.

Foto: Otto de Vries

 

Laat meer zien
Back to top button