Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kauwen aan de Nijverheidsweg in Middenmeer’ (207)

In de afgelopen maand december en ook in deze maand januari zie ik steeds ’s morgens een groep van een veertigtal kauwen voedsel zoeken op een grasveldje aan de Nijverheidsweg, hoek Havenkade in Middenmeer. Aanvankelijk dacht ik dat er mogelijk voer gestrooid werd. Heel aardig. Bij navraag echter bleek dat de bewoners geen vogelvoer gaven. Dus wat dan? Nu staan er veel Elzen in deze straat en rondom een van de bomen groeit er een prachtige klimop. Hedera helix L. is een groenblijvende plant in de winter. De paarse bessen worden door diverse vogelsoorten gegeten. Ook door Kauwen?

Kauwen zijn wel alleseters. Kleine beestjes bijvoorbeeld worden gezocht tussen bladeren, maar daar is het nu niet zo de tijd voor. Dat geldt ook voor fruit waar ze dol op zijn. Dus wat nu? Tot hun voedsel behoren ook zaden en daarvan moeten er genoeg te vinden zijn. De elzenproppen zitten er natuurlijk vol mee. De uitwerpselen van honden vormen ook een mogelijkheid om de restanten van zaden te zoeken. Maar of hier nu zoveel honden op dit kleine stukje hun behoeften doen, vraag ik mij af.

Mijn conclusie is dus dat ze hier eten van de zaden. Waarom alleen ’s morgens??? Zo blijven er altijd vragen over en dat is boeiend. Kauwen worden gerekend tot de familie van de Kraaiachtigen en deze groep kenmerkt zich door hun intelligentie. Wie een heerlijk boek over Kauwen wil lezen, raad ik aan ‘De Kauw’ geschreven door de Belg Achilles Cools te lezen.

De foto is genomen door de auteur op de beschreven plek op 7 januari 2024. Volgend weekend¨Tuinvogeltelling! http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Laat meer zien
Back to top button