En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Een heterdaadje’ (270)

In onze straat -Mossel in Middenmeer- struinen diverse katten. Het is vaak een genot om naar ze te kijken en ze kijken soms ook terug, zoals onlangs een wit jong poesje. Die wilde bij ons binnenkomen, maar dat vonden wij niet goed.
In de Sierkers tegenover ons huis komen diverse vogelsoorten even rusten, wat eten van de bessen of zien waar een partner te vinden is. Sommige katten zien dit ook en dan is er een ‘kat-en-vogel spel’ wat de kat eigenlijk altijd verliest. Voor mij is dit een spannende ervaring. Anders is het met de jonge vogeltjes die bijna altijd ten prooi kunnen vallen aan een kat en daar wijst Vogelbescherming Nederland ons op.
Ik citeer:
‘Het aantal katten in Nederland ligt tussen 3,6 miljoen en 4,7 miljoen. Dit zijn ruim 3 miljoen huiskatten, een half miljoen zwerfkatten en 135.000 tot 1.2 miljoen verwilderde katten in het buitengebied. De meeste slachtoffers vallen onder algemeen voorkomende vogels in de bebouwde kom en vogels die op de grond broeden, zoals weidevogels en kustvogels.
Toch lijken de vele vogelslachtoffers die katten maken er niet voor te zorgen dat populaties van de algemene vogelsoorten op landelijk niveau onder druk staan. Niet voor niets leggen vogels meerdere eieren en broeden veel soorten vaak meerdere keren. Het is een ‘normaal’ verschijnsel dat een groot deel van de jongen niet groot wordt en voortijdig sterft. Bij het leggen van de eieren houden vogels als het ware rekening met predatie door rovers’.
Ook vlinders vallen vaak ten prooi aan ons geliefde huisdier. Deze week zag ik een kat in onze voortuin een Kleine Vos pakken. Binnen de kortste keren was het dier verdwenen in de bek. Op de stoep aan de overkant vond ik een Dagpauwoog. Het dier was door en uitgedroogd. Ook een slachtoffer? Ik heb de dader niet op heterdaad betrapt. Toch jammer.
De foto van de Dagpauwoog is gemaakt op dinsdag 1 april (geen grap) op de stoep van de Mossel in Middenmeer.