Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Gehoornde metselbij’ (216)

In februari was er een avond over bijen. De Bijenstichting werd vertegenwoordigd door Jaap Molenaar en de organisatie was in handen van Wierhaven samen met Hollands Kroon. Het was een boeiende avond. Thuis gekomen zocht ik hun website

(www.bijenstichting.nl) op en ik zag dat er een mogelijkheid was een bijenhotel te kopen. Dat deed ik. Mijn vorige insectenhotel was ingestort nadat het een aantal jaren aan het natte weer was blootgesteld.

Het aantal insecten neemt af en dat weten wij uit het nieuws. Insecten, zoals bijen, zijn voor de mens van groot belang. Zij bestuiven bloemen, waardoor er zaden ontstaan waaruit weer nieuwe planten kunnen groeien. Voor de voedselvoorziening is dit natuurlijk letterlijk van levensbelang. Geen bestuivers, geen zaden voor nieuw planten. Help dus mee om in uw tuin veel planten met bloemen te laten groeien. Wel planten die geliefd zijn bij diverse insectensoorten. Een stenen terras is leuk om te barbecueën, maar daar doen bijen bijvoorbeeld niet aan.

Jaap vertelde ook dat Blauwe Druifjes gewilde planten zijn, doordat ze bloemen hebben die insecten graag bezoeken. Dat wist ik niet en dus ging ik met het zonnige weer dat we af en toe hadden naar buiten kijken om te zien welke bezoekers er kwamen. Op 2 maart kwamen er een Grote Aardhommel en twee Kleine Vossen. Die laatste soort hoort bij de dagvlinders.

Op 15 maart zag ik een klein scharrelaartje en dat probeerde ik te fotograferen. Lastig, maar het lukte. Opvallend het roze achterlijf en een relatief klein bijtje. Dit is een Gehoornde Metselbij. Hopelijk helpt de foto en anders zoekt u op het Internet. Zie op: https://bijenstichting.nl/bijenportretten-archief/metselbijen/gehoornde-metselbij/

Foto gemaakt door de auteur op 15 maart in de voortuin op de Mossel in Middenmeer.

Laat meer zien
Back to top button