Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Fluitenkruid’

Zoals in het vorige stuk (aflevering 77) beschreven zorgt deze plant voor bepaalde herinneringen. Niet alleen aan de school waar ik eens werkte, maar ook aan de biologielessen waarin ik de leerlingen een ordening liet maken van de planten die groeiden langs de Zuiderzeeweg.

Daartoe had ik opdrachtkaarten gemaakt. De leerlingen dienden langs deze weg bloemen te verzamelen en dan een kijken naar de uiterlijke verschijningsvorm. Welke planten lijken op elkaar en hoe zou je een groep planten noemen. Helaas weet ik niet meer welke namen er aan het fluitenkruid als verzamelnaam werden gegeven, maar dat deze plant tot de schermbloemigen wordt gerekend, zal u niet verbazen. De witte bloemetjes zitten in schermpjes bijeen en er hangen allerlei schermpjes aan een stengel die dan samen ook weer lijken op een scherm.

Als u een tuin heeft en daarin worteltjes kweekt en deze laat doorgroeien dan komen ook hier bloemen die op het fluitenkruid lijken. In het wild komt de wilde peen ook voor en als u die vindt dan ziet u direct dat het ook een schermbloemige is. De stengel van deze plant is geschikt om fluitjes van te maken en daarvan komt de
naam voor deze plant.

Wat ik vroeger ook interessant vond (en nu ook nog) zijn de kevertjes die op de bloemen zitten. Dat zijn soldaatjes. Deze horen tot de familie van de weekschildkevers. Ze voeden zich met bijvoorbeeld bladluizen die op de schermbloemigen zitten. Let u maar eens op.

‘De foto van het fluitenkruid is van de auteur en gemaakt in het Robbenoordbos in juni 2021.’

Zie ook:  www.wierhaven.nl

 

Laat meer zien
Back to top button