Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Blinde Bij’ (230)

Het lijkt er op of dit insect ons in de maling wil nemen. Het is helemaal geen bij, maar een zweefvlieg. Ook ik vergis mij regelmatig en denk dat ik een honingbij zie. Zijn donkere lichaam maakt het verwarrend als je niet goed kijkt. In onze voortuin vliegen ze regelmatig heen en weer en ook achter op de maagdenpalmen hoor ik ze zoemen. Blind kunnen ze niet zijn, want ze moeten toch ook zien van welke bloemen ze het stuifmeel halen.

Nu komt het bij zweefvliegen wel vaker voor dat ze op andere insecten lijken. Dit verschijnsel noemt men ‘mimici’. Sommige zweefvliegen wordend daardoor verward met wespen. Predatoren (rovers) worden afgeschrikt door het uiterlijk, bang als ze zijn voor een akelige steek.

Wat een handig middel is om ze te herkennen is het feit dat ze een zoemend geluid maken. Dit terwijl ze van plek naar plek schieten, anders dan de zich rustig verplaatsende bij. Een bij heeft vier paar vleugels en de Blinde Bij één paar, hetgeen niet gemakkelijk te zien is. Ze komen algemeen voor in onze omgeving. De foto is gemaakt op 19 juni 2024 en dit insect zat op de zijkant van het kozijn aan de voorkant van het huis aan de Mossel.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button