Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Penningkruid’ (231)

Het is een donker hoekje in onze tuin, achter de Vlinderstruik. De prachtige gele bloemetjes intrigeren mij al jaren. Eens zocht ik op welke plantensoort dit was: Penningkruid. Verder besteedde ik er geen aandacht aan. Plukte wat weg en hield het in de hoek. Nu mijn fysieke mogelijkheden om te tuinieren zeer beperkt zijn, stoelt  het plantje steeds meer uit en het wordt zo langzamerhand een gewaardeerde bodembedekker.

Er staan steeds ronde blaadjes tegenover elkaar en die doen denken aan munten. Dat vinden wij ook terug in de Latijnse naam: Lysimachia mummumlâria. De soortnaam mummumlâaria betekent ‘op een munt gelijkend’. Mummus is geldstuk of munt. De plant hoort tot de familie van de Wederik.

Uit de Flora van Nederland begrijp ik dat deze plant vrijwel in heel Nederland is te vinden. Ook lees ik dat het een schaduwplant is die van vocht houdt. Uit het voorafgaande begrijpt u dat de schaduw wel aanwezig is. En de laatste maanden is de vocht ook goed aanwezig. De foto is genomen in onze tuin achter aan de Mossel in Middenmeer door de auteur op 4 juni 2024.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button