Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Akkerhommel’ (219)

Zoals bij het stukje over de Steenhommel al aangegeven, begin op 15 april de landelijke bijentelling. Gedurende een half uur kunt u in uw tuin tellen hoeveel en welke soorten bijen er te vinden zijn. Op 14 april oefende ik alvast en de eerste twee soorten waren twee Akkerhommels. Via de zoekkart zie je vrijwel direct dat het deze soort is, vanwege de mooie oranjerode kleur. Het blijft oefenen om de diverse hommels te determineren.

De Akkerhommel is in ons deel van Nederland vrij algemeen voor. Net als de Aardhommel maken ze een nest onder de grond en daar legt de koningin eitjes. De werksters zorgen voor de zorg in het nest. In onze tuin vlogen ze op de geraniums die nu bloeien. Andere waardplanten zijn: distels, heideplanten en ook op de blauwe druifjes zijn ze te vinden. En verder natuurlijk op fruitbomen en fruit leverende planten. Het stuifmeel en de nectar zijn het doel en de hommels zelf het middel voor ons om van fruit voorzien te worden.

’s Winters gaat de koningin in winterslaap en als u voor een insectenhotel zorgt is de kans groot dat dit ook hiervoor gebruikt wordt.

DOE MEE MET DE BIJENTELLEN DEZE WEEK. Zie op www.bijenstichting.nl.

De foto is van de auteur gemaakt op 26 maart in zijn voortuin aan de Mossel in Middenmeer.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button